Дніпропетровськ та Дніпродзержинськ на супутниковому знімку 13 липня 1984 року

Новий історичний шар у двох локаціях Дніпра та Кам’янського. Покриття приблизно як і в більшості шарів із супутниковими знімками 70-80-х років – смуга, яка повністю покриває два сусідніх великих міста:

Подивимося, які зміни сталися у місті за останні рік-два – порівняємо цей історичний шар з попередніми. Відразу скажу, що глобальних змін у 80-х вже не відбувалося – великі житлові масиви на правому березі вже майже побудовані, починають будуватися масиви на лівому березі. Тому в основному це будуть локальні зміни.

Дніпро

(перехід до інтерактивного перегляду карт по кліку на зображення)

У 1983 році розпочали і у 1984-му потроху будують Євпаторійський шляхопровід на Тополі:

Будівля старого річкового Порту була знесена між 1983 та 1984 роками. Незабаром на цьому місці почнуть будувати нову будівлю Порту:

Доволі великі зміни відбулись на масиві Парус – знесено приватний сектор і побудовано з десяток нових багатоповерхівок:

На місці майбутнього масиву Ломівській також цікаві зміни: будується канал. Причому міст через цей канал на Донецькому шосе був побудований задовго до появи самого каналу:

Побудували третю петлю з’їзду з вул. Передової. А четверту, до речі, не побудували і досі:

Великі зміни за рік на масивах Лівобережний 1 і 2:

Причому у порівнянні з 1982 роком ці зміни просто величезні:

Також цікава деталь у цьому районі. По-перше, подивіться, яка нехитра розв’язка була на перехресті вул. Березинської та Донецького шосе. По-друге, якщо добре придивитися, можна побачити щось схоже на трамвайні колії, які доходили аж до Каравану. Насправді трамвайні колії були укладені одночасно з будівництвом Кайдацького мосту і Донецького шосе, але запустили його тут лише через 16 років. Але продовження лінії далі у бік виїзду з міста так і не втілили. Рейки демонтували:

Перші опори Південного мосту почали з’являтися у 1983 році, але за рік їх не побільшало. Не дуже схоже, що відбувається процес будівництва:

Кам’янське

Тут змін зовсім мало, хіба що місцевим їх буде простіше знайти. Порівняємо нові мікрорайони за чотири роки:

Це п’ятий файл з тих п’яти, що я придбав на ваші донати. Нажаль далі по хронології знімків найближчим часом вже не буде – в архіві є можливість замовити файли до 1984 року, далі знімки поки ще не розсекречені. Але це не останні супутникові знімки, які я планую опублікувати – днями з того ж бюджету я придбав ще два файли для нового шару 1964 року, який прив’яжу незабаром. Дякую всім за участь у розвитку проекту! Також дякую Олександру Єрмошенко за додаткову обробку файлів.

Приєднуйтесь на мій Patreon – там Патрони мають можливість першими бачити оновлення проекту OldMaps. Так само проекту можна допомогти іншими способами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *