Дніпро: аерознімки 1989 року

Завдяки небайдужим людям я отримав оригінали двох аерознімків міста, датовані 1989 роком. Інші небайдужі люди, в особі Олександра Волока, відсканували їх у високій роздільній здатності і тепер з’явилася можливість зробити прив’язку цих знімків до координат. Нажаль, охоплення території обмежується тільки районом Самарських плавнів, масиву Північний та селищем Ігрень:

Продовження

Біла Церква: Супутниковий знімок 22 вересня 1973 року

У локацію Білої Церкви додано новий історичний шар у двох режимах перегляду – інтерактивному (синхронізовані історичні шари з прив’язкою до координат) і статичному (без прив’язки, знімок повернуто на 105 градусів під положення супутника). Деталізація знімка висока.

Охоплення території у режимі інтерактивного перегляду показано на схемі нижче:

Продовження

Супутниковий знімок Дніпропетровська 2002 року: оновлення шару

Реліз до виходу історичного шару 23.02.2002 року з’явився на OldMaps 17 червня 2022 року – там я зробив огляд змін у порівнянні із сучасним супутниковим знімком, також показав цікаві світлини міста тих років. Сьогодні цей шар оновився: додалися нові території на південь від міста:

Продовження

Нова локація: Хорол та околиці

Локація на даний момент складається з трьох історичних шарів 1943, 1967, 1973 років та двох карт OSM. Охоплення історичними шарами відносно міста показано на схемі нижче:

Продовження

Аерофотознімок Катеринослава 1918 року: оновлення файлу

Відомий аерознімок, який з’явився у більш-менш високій роздільній здатності в моєму блозі ще у 2013 році – тоді я зшив зі скриншотів файл, розміром 5832х4190 px. Потім цей файл був доступний для перегляду у статичному режимі на OldMaps. Але зараз його повністю оновлено – я отримав оригінальний скан 8178х5918 px, ліцензію і офіційний дозвіл на публікацію від Південного Методистського Університету (SMU) (Далас, США), в бібліотеці якого зберігається цей знімок. Важливо додати, що скан бібліотека надала безкоштовно, хоча зазвичай послуга коштує $25. Не знаю, що саме вплинуло на таке рішення, але в будь-якому випадку хочу висловити подяку за співпрацю.

Зображення стало трохи краще, можливо трохи пізніше я спробую провести експерименти з покращенням чіткості. Навіть якщо покращити чіткість не вдасться – і без цього нам взагалі пощастило, що такі цінні матеріали існують і у нас є можливість їх вивчати.

Перехід до перегляду по клику на зображення:

Продовження

Оновлення карт Корпусу військових топографів 1853 року

Нагадаю, це глобальний історичний шар, який знаходиться в окремій локації. На загальній карті локацій вона виглядає не як звичайне зелене коло, а як візуалізація охоплених цим шаром територій. Наразі ці території мають наступний вигляд:

Продовження

Оновлення у локації Чорнобиль

Додано два історичних шари періоду перших місяців після аварії.

Перший шар це супутниковий знімок, датований наступним днем після аварії – 27 квітня 1986 року. Покриття невелике – проммайданчик 3-го та 4-го енергоблоку:

(перехід до інтерактивного перегляду по клику на зображення)

Продовження

Кривий Ріг на супутниковому знімку 17.07.1980 року

Неймовірно деталізований і красивий знімок додано в локацію Кривого Рогу. Точніше це фрагменти двох великих смуг, які майже повністю покривають Кривий Ріг та околиці:

Продовження

Кам’янське: План міста 1956 року

Кам’янському тут насправді дуже пощастило: тираж цих документів всього 35 екземплярів; самі ці документи дожили до нашого часу, були відскановані добрими людьми і передані у розпорядження правильним людям. Ці правильні люди публікують оригінальні скани як загальне надбання. Ну а дехто зшив все це в один файл і прив’язав до сучасних карт.

UPD: історія появи цих файлів

Це дійсно безцінні історичні матеріали.

Продовження

Дніпро: оновлено шар 19.06.1943

Цей історичний шар з’явився ще у січні 2020 року і складався з двох маломасштабних знімків і двох великомасштабних. Після оновлення до шару додано ще один маломасштабний знімок, окрім того зроблені загальні правки історичного шару. Зона охоплення на даний момент показана на зображені нижче, зеленим позначено новий аерознімок:

Продовження