Дніпрові пороги: оновлення історичного шару 6.11.1943 р.

У відповідній локації, за ініціативи співавтора проекту Сергія Чигвінцева, було проведено роботу по розширенню існуючого історичного шару 1943-11-06 з покриттям територій вздовж русла Дніпра від селища Волоське, що в десяти кілометрах від м. Дніпро і до селища Привітне, в десяти кілометрах від м. Запоріжжя:

Продовження

Дніпро: історичний шар 1941-08-29

Складається з двох аерознімків середнього масштабу (1:13500) і доволі високою деталізацією. Покриває частину міста в районі сучасної вул. Янтарна, Амуру, Старого мосту, річкового порту:

Продовження

Дніпро: оновлення історичних шарів, нові шари в локації

В основній локації проекту відбулися деякі оновлення: були додані два нових історичних шари, датовані 1941-08-17 та 1941-07-26, а також оновлений історичний шар 1941-08-21 – був доданий один великомасштабний аерознімок, шар став візуально більш акуратним.

Коротко про оновлення нижче.

Продовження

Йозефсталь, Дніпро: нові історичні шари

І хоч ці локації можна було не розділяти – по суті це одне місто, але Йозефсталь необхідно було відокремити, тому що у цьому місці, починаючи з кінця XVIII століття, відбувалося багато подій і відповідно змін місцевості. Ну і через близькість до м. Дніпра деякі історичні шари у локаціях будуть спільними.

Один з нових шарів якраз і є таким: дата 1941-07-11 з’явилася у панелях вибору шарів обох локацій. Це аерофотознімок великого масштабу і слабкої деталізації, який покриває південно-східну частину міста Дніпро, разом з місцем розташування колонії Йозефсталь і м. Катеринослав-Кільченський:

Продовження

План Львова 1918 року

П’ятим історичним шаром у локації Львова додано детальний план міста і околиць 1918 року. Перехід до інтерактивного перегляду нового шару по клику на зображення:

Джерело: сховище Олександра Волока (посилання на конкретний файл)

План Запоріжжя 1929 року

Шар розміщений у локації Великий Луг. Все ж таки місто Запоріжжя і околиці мають безпосереднє відношення до Великого Лугу.

Перехід до інтерактивного перегляду шару по клику на зображення:

Продовження

Канів та водосховище на карті 1943 року

Продовжую прив’язку серії німецьких карт району русла Дніпра, які були створені на основі карт РККА масштабу 1:100000. В самому кінці, коли буде зроблена прив’язка максимальної кількості подібних фрагментів, буде опублікована стаття, звідки ці карти були взяті – тоді я більше розкрию тему, буде більш зрозуміле призначення цих карт.

Загальне покриття фрагменту:

Продовження

Нова локація: колонія Йозефсталь та м. Катеринослав-Кільченський

Вся ця історія почалася з мого питання Ігорю Кочергіну на його лекції, яку він проводив в лекторії Dnipro Center for Contemporary Culture. Суть питання була пов’язана з колонією Йозефсталь та недобудованим містом Катеринослав-Кільченський, яке проіснувало менше 10 років з 1777 по приблизно 1784 рік: чи можемо ми припустити, що колонія була заснована на залишках вулиць покинутого міста? З його відповіді я зрозумів, що це на це питання однозначної думки немає, тому я вирішив спробувати знайти картографічні матеріали тих років, порівняти їх з наявними у мене аерознімками і можливо таким чином знайти відповідь.

Продовження

Великий Луг і околиці: карта 1943 року

Можна б було сказати, що це відома карта РККА, масштаба 1:100000, але це не зовсім так. Це вже німецька карта, яка була адаптована у 1943 році під інші потреби на основі карт РККА. Зона покриття:

Продовження