Про проект

Проект OldMaps.dp.ua це в перспективі найбільша колекція архівних мап, аеро та супутникових знімків міста Дніпро, його околиць, а також інших міст України. Більшість файлів доступні для перегляду у високій роздільній здатності, подаються у інтерактивному форматі з прив’язкою по точкам координат – відвідувач зможе порівняти місцевість у різний час та подивитись на динаміку зміни міського ландшафту, яка відбувалася упродовж кількох десятиліть. Це величезний масив інформації, який буде цікавий історикам, краєзнавцям, містобудівникам, дослідникам та зацікавленим жителям міста, тому що така візуальна історія набагато легша для сприйняття та має чи не найбільшу інформаційну цінність.

Архів матеріалів сайту заснований на приватній колекції авторів та інших колекціонерів – Нурії Бусигіної, Валентина Старостіна, Олександра Волока, на спонсорські внески Олексія Адамчика, Сергія Чигвінцева та користувачів сайту. Аерофотознімки початку-середини 40-х років були придбані у Національному архіві Сполучених Штатів Америки (U.S. National Archives). Супутникові знімки 60-80-х років – з архівів Департаменту геологічної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior).

Автор та розробник сайту – Артем Костюк, дніпровський блогер, журналіст, дослідник міста. Співавтор проекту – Сергій Чигвінцев. Він знайшов та сприяв придбанню аерофотознімків Люфтваффе 1941 – 1944 року. Проект створений за підтримки Програми “Культурна столиця”, яка була заснована з ініціативи мера Дніпра Бориса Філатова.