Дніпро, Кам’янське, Новомосковськ: супутниковий знімок 21.10.1964 р.

Додано ще один історичний шар для покращення хронології у зазначених локаціях. Шар складається з двох фрагментів, які проходять смугами з північного заходу на південний схід:

Це відрізані фрагменти, які я прив’язав. А взагалі ці смуги набагато довші і проходять аж від Кривого Рогу, тому незабаром новий шар з цією датою з’явиться також і в локації Кривого Рогу.

Нижче загальний вигляд цих двох знімків, можливо вам цікаво. Приблизно такий розмір мають всі файли, які мені приходять з архіву:

А ось їх прев’ю, де перед замовленням сканування можна приблизно оцінити освітленість, хмарність та інше:

Перейдемо від технічних моментів до короткого огляду нового шару. Порівняємо його із сусідніми в хронології +/- 3 роки. Нагадаю, серед знімків 60-х років тільки знімки 1965 року мають максимальну деталізацію. Всі інші середню або нижче середньої. Новий шар 1964 року середньої деталізації з максимальним рівнем зуму 16.

(перехід до перегляду порівняння в інтерактивному формати по кліку на зображення)

Дніпро

На місці іподрому навпроти 16-і лікарні з’являється новий мікрорайон. У 1964 році ще видно контури бігових доріжок, а в 1965 ці контури вже зникли – на їх місці нові будівлі. Також знизу ліворуч стадіон Метеор у процесі побудови і майже побудований у 1965 році:

Старий автовокзал у 1965 році також майже побудований, коли як у 1964 будівлі ще немає. До речі, на місці автовокзалу було трамвайне кільце – трамваї 8, 11 маршрутів розверталися у цьому місці. Якщо придивитися, кільце видно:

вул. Курчатова без трамвайних рейок, саме тоді трамваї розверталися на місці старого автовокзалу:

Вулиця Василя Сухомлинського (Совхозна) з’явилася між 1964 та 1965 роками:

До речі, сама вулиця спочатку мала трохи іншу траєкторію. Донецького шосе звісно ще немає:

Залишки фортеці Катеринослав-1 у порівнянні з зимовим знімком 1965 року. Тут треба звернути увагу більше на 1965 рік, де у північній частині фортеці дуже чітко видно два фундаменти квадратної форми:

Поки що я гадки не маю, що це за фундаменти, але вони проглядаються там як мінімум з 1943 року.

Прогрес будівництва Центрального мосту рівно за рік:

Або за рік у порівнянні з 1963 роком:

У ці роки відбувається забудова мікрорайону в районі вул. Калинова, Калнишевського, Батумської:

Про житлові масиви Перемога, Тополя, Червоний Камінь у 1964-му ще не було мови

Намивати територію під Перемогу почнуть лише в 1967-1968 роках:

Кам’янське

Шар також з’явився у цій локації, хоча місто охоплене лише частково. Тут наявні зміни у порівнянні з найближчим шаром 1966 року в районі проспекту Василя Стуса та в районі залізничного вокзалу, де будуються нові 5-поверхівки:

Новомосковськ

Тут за 1963-1965 роки змін відбувалося мало

Перехід у окремі локації з історичним шаром 1964 року:

Дніпро

Кам’янське

Новомосковськ

Ці знімки були придбані на залишки бюджету для замовлення матеріалів, який ми сформували на ваші донати. Наразі бюджет вичерпано, але я хочу знайти спосіб замовити ще два знімка 1967 року – вони також покриють все місто Дніпро і Кам’янське, деталізація зображення така ж як і 1964 рік. Буду вдячний, якщо користувачі приймуть участь у розвитку проекту, для придбання цих двох файлів потрібно зібрати $65.

(UPD: зібрано вже 1000 грн.)

Також підписуйтесь на мій Patreon. Донатори на Патреоні отримують деякі плюшки, а також бачать всі “допрем’єрні покази” історичних шарів, які розробляються.

Але в першу чергу донатьте на ЗСУ у будь який зручний спосіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *