Меморіальна локація: Каховське море

Хто б міг подумати, що проект “Великий Луг”, де ми хотіли показати територію Каховського водосховища до його затоплення, доведеться порівнювати із з сучасними супутниковими знімками, де той самий Великий Луг знову з’явився.

Основна ідея створення цієї меморіальної локації – це зафіксувати динаміку зміни місцевості за останні 150 років. Тепер ми можемо бачити Великий Луг на картах 1853 року, де видно всі назви річок. Ми можемо бачити, як виглядав Луг за 10 років перед затопленням. Як виглядало Каховське море у 70-х, коли будувався Енергодар і атомна станція; як ця місцевість виглядала перед приходом сюди дикунів-русаків у 2020-му. І як Каховське Море зникало – як знову з’являвся той Великий Луг у тих самих контурах плавнів, тих самих текстурах, яким він був у 1943 році і до затоплення…

Локація на даний момент складається з 7-ми основних історичних шарів 1953, 1943, 1972, 2020 та трьох шарів 2023 року, де видно процес зникнення водосховища починаючи з 13.06.2023 по 05.07.2023 року:

Особлива увага історичному шару 15 липня 1972 року, де повністю покрита територія Каховського моря і околиць:

З появою цього історичного шару оновилися шари з датою 15.07.1972 у локаціях Зеленодольська – додались території на північ разом з Апостолово; повністію покрився Покров, Нікополь і околиці та Марганець. Незабаром з’являться нові локації Енергодара і Василівки.

Загальний вигляд історичного шару серпня 1943 року на даний момент такий:

Шар 1853 року з дуже точною картою-одноверстовкою показує назви всіх річок, які були в плавнях Великого Лугу:

Каховську ГЕС руські покидьки зруйнували 6 червня 2023 року. З відкритих джерел вдалося дістати супутникові знімки цієї місцевості вже після руйнування греблі. Хоч знімки не дуже деталізовані, але дуже інформативні і показують рівень Каховського Моря станом на:

13 червня 2023 року:

20 червня 2023 року:

5 липня 2023 року:

Також доданий сучасний OSM-шар з картою, де вже оновили русло Дніпра:

Перейти до перегляду локації

Нагадаю, що на сайті є навігація по локаціям, яких існує вже більше двадцяти. Щоб перейти на нову локацію “Великий Луг” треба знайти її на загальній карті і перейти по кліку на коло:


Буду вдячний за підписку на Patreon – підписники там отримують додаткові привілеї, а також допомагають проекту. Власне, допомогти проекту можна і іншими способами.

Дякую, що користуєтесь!

Але в першу чергу допомагайте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *