План Дніпропетровська 2000 року на підоснові плану 1992 року

Новий цікавий шар в локації Дніпра. Це скан плану міста початку 2000-х, який тоді друкувався в тому числі як рекламний носій. Якщо звертати увагу на деталі самого плану можна зрозуміти, що основа була складена раніше, а в 2000-му на цій основі, окрім рекламних логотипів, були додані додаткові елементи, актуальні на той час

Високоякісний скан надав для проекту Дмитро Гамадик. До речі, він також був ініціатором створення на OldMaps окремої локації Кременука. Дякую за участь!

Ось так карта виглядає у друкованому вигляді:

(фото: Den Weissman)

Підоснову я датував 1992 роком приблизно, але розбіжності можуть бути не більше ніж від 1989-1992 років. Зробимо невеликий огляд плану, щоб зрозуміти логіку визначення дати. Додам, що на плані присутні об’єкти, які могли на той час бути у стадії будівництва, але позначені як закінчений об’єкт.

Тополя-1. На плані позначені школа 99 та будинок 22, які були зруйновані в результаті зсуву ґрунту 1997 року. Будинок 22 був побудований приблизно у 1990 році. Тобто проміжок часу 1990-1997 рік:

Перші будинки по вул. Джузеппе Гарібальді та поруч на Мануйлівському проспекті були побудовані приблизно у 1994 році. Проміжок часу звузимо до 1990-1994:

Сумнозвісний будинок 127 по Мандриківській теж був добудований у 1994-95 роках, на плані його також не позначено:

Кінотеатр “Січ” був відкритий 20 серпня 1992 року. Якщо на плані позначений вже побудований об’єкт, то план не раніше 1992 року:

Цікаво побачити спостереження користувачів. Можливо з вашою допомогою ми узнаємо більш точне датування.

До речі, на плані позначений Південний міст, але без з’їздів. Саме про це я і казав – недобудований об’єкт позначений безпосередньо на підоснові, а не актуалізований

І Свічок на Перемозі чомусь три. Тоді третя свічка була на стадії фундаменту:

А от позначення на кшталт станцій метро – це вже актуалізовані позначення:

До речі, коли були побудовані будинки на Червоному камені, які виходять на пр. Свободи?


Буду вдячний за підписку на Patreon – підписники там отримують додаткові привілеї, а також допомагають проекту. Власне, допомогти проекту можна і іншими способами.

Але в першу чергу допомагайте ЗСУ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *