Локація Дніпро: план міста 1980 року

Наразі у наявності є тільки один лист, який покриває центр міста і трохи віддалені від центру території:

(для перегляду в інтерактивному порівнянні клікніть на зображення)

Файл відсканував і надав для проекту Олександр Волок. Архів Олени Пилипівни Вандюк, схему надав Михайло Петрович Смирнов, ДніпроЦивільПроект.

Це дуже інформативний і детальний план. Датування на документі не позначено, але по деяким деталям, а також за допомогою супутникових знімків тих років, можна визначити більш-менш точний рік. Наприклад, будівля колишнього готелю “Свердловьск” біля сучасної Дніпро-Арени на знімку 11 травня 1979 року тільки починала будуватися, а на плані вона вже позначена:

Цирк на Набережній позначено як будмайданчик, його відкрили 24 грудня 1980 року. На знімку 7 вересня 1980 року він добудовується:

Окрім безлічі деталей на плані також позначені трамвайні лінії. Мені завжди було цікаво, як ходив трамвай в районі сучасного пр. Пилипа Орлика (Ілліча). Станом на 1980 рік у кінці проспекту, на перетині з вул. Кониського, був розворотний трикутник:

До речі, там в районі цього трикутника досі залишилися сліди кронштейнів підвіски трамвайної контактної мережі:

Ну і на схемі видно неіснуючі сьогодні будівлі і старі планування кварталів у центрі:

Або наприклад на Робочій вулиці, де у 1980 році ще був суцільний приватний сектор:


Буду вдячний за підтримку проекту у Patreon – там підписники мають додаткові привілеї у доступі до контенту OldMaps. Наприклад про це оновлення вони узнали раніше за основний реліз. Також Патрони іноді отримують плюшки у вигляді оригіналів файлів. Також можна підтримати мене іншими способами.

Дякую! Але в першу чергу підтримайте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *