Дніпро: оновлено історичний шар 19.06.1943 р.

Завершено роботу над розробкою деталізованого історичного шару, який складається з 22 аерознімків: сім середньої деталізації (масштаб 1: 27900) і п’ятнадцять знімків високої деталізації (масштаб 1:12500). Аерознімками покрито приблизно 80% сучасної території міста, деталізовані зони обведені зеленим контуром:

У порівнянні з попереднім оновленням шар сильно розширився:

Оновлення стало можливим завдяки фонду проекту OldMaps, який поповнюється донатами користувачів. На кошти фонду було придбано більшість нових файлів, також частина знімків була надана співавтором проекту Сергієм Чигвінцевим. Взагалі, на самому старті створення цього історичного шару, також приймали участь Сергій Ковтун, який надав один великомасштабний знімок і Олексій Адамчик, надавши три файли. Олексій приймав участь у створенні майже всіх історичних шарів 40-х років – мені важливо, щоб ви про це знали.

Зробимо огляд шару 19 червня 1943 року, порівнюючи його з іншими.

Серія знімків цієї дати вийшла дуже вдалою: ясний сонячний день, вдале розташування тіней за рахунок часу зйомки, вдалий кут зйомки, якісна оптика – завдяки цим факторам низькопольотні знімки з дуже високою деталізацією, на яких видно автомобілі та іноді навіть людей. Більше того, навіть високопольотні знімки у деяких місцях виглядають доволі деталізованими. Також вдалі маршрути прольоту сприяли максимальному покриттю міста.

Подивіться на деталізацію на прикладі зруйнованого у 1943 році масиву Північний. Видно навіть тіні від віконних отворів:

(перехід до інтерактивного перегляду по клику на зображення)

Єдиний детальний знімок Амурського мосту у 1943 році, за три місяці до його руйнування:

Детально залишки німецького кладовища на території 9-ї лікарні:

Цікаво бачити, як проходили колії трамвайного маршруту №9 до того, як поруч побудували житловий масив і шляхопровід. Колії йшли точно на місці сучасного Макдональдсу:

Взагалі далі по маршруту трамвая місцевість дуже цікава. Наприклад подивіться – чітко видно трамвайне розворотне кільце навпроти сучасної школи №24 на вул. Зимових Походів (Молодогвардійська). Це мав бути розворот 9-го трамваю, але цю ділянку лінії у 1943 році так і не ввели в експлуатацію. Трамвай розвертався раніше – біля колишнього заводу Артема (кільце там є і сьогодні)

Можна оцінити кількість руйнувань після звільнення міста. Район історичного музею:

Амур:

Вперше детально ми можемо побачити територію, де сьогодні знаходиться масив Західний. До цього на знімках 41-44 років ця територія або малодеталізована, або деталізована тільки частково. Також в деталях видно, як формувалося кладовище поруч:

На цих знімках також вперше можна побачити зовнішні вали Богородицької фортеці. Придивиться трохи лівіше від основних валів – ледве видно контури:

Перейти до перегляду шару 19.06.1943


Всього за рахунок фонду проекту OldMaps для цього історичного шару було придбано 17 файлів загальною вартістю близько 12700 гривень. Нажаль Банка Монобанку після цього стала майже порожньою. Також Фонд поповнюється за сприяння підписників на Patreon.

Буду вдячний, якщо у вас буде можливість підтримати проект фінансово. Це і нові матеріали і оплата серверів і стимул для автора працювати далі. Окрім Банки і Patreon є також інші способи зробити донат.

Але в першу чергу підтримайте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *