Дніпро: оновлено шар 19.06.1943

Цей історичний шар з’явився ще у січні 2020 року і складався з двох маломасштабних знімків і двох великомасштабних. Після оновлення до шару додано ще один маломасштабний знімок, окрім того зроблені загальні правки історичного шару. Зона охоплення на даний момент показана на зображені нижче, зеленим позначено новий аерознімок:

Цей історичний шар з’явився за ініціативи Олексія Адамчика, Сергія Чигвінцева та Сергія Ковтуна, які передали файли з власної колекції для проекту. Новий знімок був придбаний на донати користувачів. Дякую за участь!

Знімки малого масштабу завдяки багатьом факторам, таким як сонячна погода, майже прямий кут зйомки, вийшли дуже деталізованими – видно навіть нитки рейок трамвайних ліній. Тому для цих зображень доступний максимальний 18-й рівень зуму. Для великомасштабних зум обмежений 17-м рівнем.

Власне, новий прив’язаний знімок замовлявся мною спеціально для вивчення території 9-ї лікарні, де Олексій Адамчик і інші читачі виявили велике кладовище німецьких солдат. Історія почалася з цього посту у моєму Telegram-каналі і набула доволі широкого розголосу в ЗМІ і соцмережах. Інформація дійшла аж до Німеччини, чиї пошуковці влітку 2023 року зробили шурфування місцевості і нажаль не знайшли поховання. Скоріше за все німці перенесли могили на інші цвинтарі, в тому числі і на цвинтар на території сучасного Парку Пам’яті і Примирення. Залишилося питання коли саме німці провели ексгумацію, тому що на знімку 19.06.1943 видно текстури, схожі на рядки могил. Якщо це дійсно так, то у них було близько 3-4 місяців на цей процес.

(перехід до інтерактивного порівняння по клику на зображення)

Вже неодноразово згадував, що саме ці території зазнали найбільших руйнувань після звільнення міста. Це добре видно, якщо порівняти цей знімок зі знімком січня 1944-го – цілих будівель майже на залишилось:

Інші два маломасштабних знімки, які були прив’язані раніше, також одні з найдеталізованіших серед знімків 40-х. Подивіться на район вокзалу, тут добре видно нитки трамвайних ліній, про які писалося вище:

Район Історичного музею у порівняння з іншим деталізованим знімком 1944 року:

Район Парку Глоби сильно змінився:

Перехрестя сучасної Воскресенської і Проспекту:


Дякую за підтримку моїх проектів на PatreonBuy Me a Coffee та іншими способами. Впевнений ви розумієте, на скільки проект OldMaps важливий для вивчення динаміки змін у різних містах. Продовжую розвивати його з задоволенням.

Але не забувайте також за можливості підтримувати ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *