Закриття першої версії проекту

Історія проекту OldMaps насправді починається не з травня 2019 року, коли був запущений цей сайт з доменом oldmaps.dp.ua. Перша версія проекту розпочала роботу ще у січні 2016 року і була по суті окремім розділом мого власного блогу. Тоді у мене була певна кількість матеріалів і я зрозумів, що ці матеріали набагато більш інформативні, якщо вивчати їх у інтерактивному форматі – саме порівнюючи із сучасними знімками та іншими історичними шарами. Наразі перша версія проекту досі існує за адресою maps.artkostyuk.com. Точніше буде сказати – залишки першої версії, тому що я переніс більшу частину наявних там історичних шарів у новий проект.

Перший OldMaps був розроблений на застарілому скрипті і зовсім не був придатний для користування на мобільних пристроях. Тому у 2019 році я вирішив зробити повністю новий проект. Всі цінні дані, які там залишались і ті, що технічно можливо перенести до нового OldMaps – я сьогодні остаточно переніс. Власне, про ці дані і буде у коротко у цьому релізі.

Вигляд першої версії:

Так от, на першому сайті залишалося сім історичних шарів, шість з яких були перенесені на oldmaps.dp.ua.

План Катеринослава 1905 року

Дуже цікавий історичний шар. Місто зображено на шести окремих листах, які були спеціально порізані так, щоб можна було зшити їх в один історичний шар. Нажаль, частину інформації, таку як опис території та список вулиць, на деяких листах довелося зрізати, але сам план міста залишився оригінальним. Власне, оригінальні файли ви можете скачати у відповідному розділі сховища Олександра Волока (починаючи з 11-го файла по порядку). Цей план цікавий своєю точністю і деталізацією – позначені всі назви вулиць тих років, та навіть номера будинків на цих вулицях. Також позначені трамвайні лінії:

(перехід до інтерактивного перегляду по клику на зображення)

27 вересня 1943 року

Два аерознімки малого масштабу, покривають території в районі вокзалу та нагорну частину міста. Ці знімки останні наявні на даний момент, які показують обстановку у місті за місяць до звільнення:

Файли надала для проекту відомий колекціонер Нурія Бусигіна.

20 листопада 1943 року

Знімок покриває західну частину міста – Діївка, Обухівка. Аерофото зроблено вже після звільнення міста:

30 вересня 1969 року

Один з перших супутникових знімків, з якими я мав справу. Цим історичним шаром я частково перекрив пропуск в хронології шарів 60-80-х років. Нажаль в архіві на всіх наявних знімках 1969 року над Дніпром присутні хмари. Цей фрагмент єдине, що можна хоч якось вивчати. Охоплені південні околиці міста:

Схема 1978 року

Переніс на новий проект вже давно і в зовсім іншому вигляді – з більшим охопленням і навіть з іншим датуванням – 1980 рік:

1918 рік

Цей легендарний аерофотознімок технічно неможливо прив’язати до OldMaps через великий кут зйомки, тому він доступний у статичному форматі перегляду, без прив’язки:

На старому сайті залишився не перенесеним один історичний шар – супутниковий знімок, датований приблизно 1991 роком. Але там на стільки погана деталізація, що на ньому майже не видно навіть великі будівлі. Тому було вирішено його не переносити

Закриття першої версії OldMaps не означає її фізичного зникнення – доступ за посиланням я залишу для історії. Але окремим розділом мого блогу цей проект вже не буде.


Дякую, що користуєтесь. Також дякую всім, хто підтримує проект OldMaps та інші мої проекти на Patreon, Buy Me a Coffee та іншими способами. Це нові матеріали (які в архівах небезкоштовні) це стимул для автора. Також незабаром закінчується хостинг, а для цього проекту потрібні величезні ресурси.

Але в першу чергу підтримуйте ЗСУ.

UPD: Дуже дякую Дмитру Жаденову та Євгену Штельмаху за донат на банку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *