Запуск проекту OldMaps.dp.ua

Нарешті я запустив beta-версію свого проекту, ідею якого виношував, мабуть, більше року. Насправді-то щось подібне я до цього вже зробив – у моєму блозі є окремий розділ із подібним матеріалом та интерактивною подачею, але зроблено це було із застарілим скриптом. В якийсь момент я зрозумів, що цей інтерактив настільки цікавий мені і читачам, що його можна запустити як окремий сайт, удосконаливши навігацію, зробивши більш зручне керування, розширити різновидність контенту і головне – надавши можливість користуватись матеріалами з мобільних пристроїв. І здається все ж таки я це зробив, але однозначно стимулом для цього був мій колега по інтересам і співавтор проекту Сергій Чигвінцев. Я б і ще тягнув рік, але Сергій знайшов у Національному архіві США справжні скарби, з якими мій проект бачився мені вже значно цікавішим.

Витрати на придбання матеріалів та утримання проекту по розрахункам виявилися досить великими, тому я вирішив прийняти участь у конкурсі грантів від міської Програми “Культурна столиця”, яка була заснована за ініціативи мера Дніпра Бориса Філатова. На щастя, шановна комісія узгодила грант і тепер я зможу придбати велику кількість аерофотознімків Люфтваффе починаючи з лютого 1941 року (за півроку до війни) і до 1945 року. Цей матеріал являє собою колосальний масив цінної інформації про місто того періоду, коли з ним відбулися переломні зміни. Крім цього періоду я буду прив’язувати координатами файли з моєї колекції та інших колекціонерів – це мапи починаючи з XVIII століття і закінчуючи сучасними. Буде неймовірно цікаво бачити, як розвивалось наше місто упродовж практично всього періоду свого існування.

За основу я взяв таку ж систему управління, яка використовується на сайті запорізького блогера Олексія Толмачова. Він дуже класно підібрав всю потрібну документацію бібліотеки з відкритим кодом Leaflet, підказував мені у деяких моментах. Дуже дякую за допомогу! Так само велика подяка моєму другові Олегу Коцарю за технічну підтримку, надану перед стартом проекту (не буду вдаватися в подробиці, деякі моменти складно зрозуміти).

Отже, на етапі запуску сайту я прив’язав перші чотири файли у трьох категорях, щоб ви розуміли, як будуть виглядати окремо мапи, аеро і супутникові знімки. Серед цих чотирьох файлів, для прикладу, я прив’язав один аерофотознімок з вищезгаданого американського архіву – це знімок, датований 30 травня 1944 року, який раніше не публікувався. Подивиться, як виглядав Дніпропетровськ: які були руйнації, як виглядав тимчасовий дерев’яний Амурський міст – там дуже багато цікавого! Додам, що у деяких зонах можуть бути похибки у поєднанні файлів один до одного, але вони не більше п’яти метрів (це дрібниці у таких масштабах).

Всі мої дії по розвитку проекту OldMaps.dp.ua я буду публікувати у цьому блозі та на своїй сторінці у Facebook. А щоб було ще цікавіше, у своєму Telegram-каналі я буду показувати артефакти, які знаходитиму у процесі прив’язки, тобто у Телеграмі будуть, так би мовити, “спойлери” ?

Приємного перегляду!

Підтримка проекту: DONATE

5 коментарів до “Запуск проекту OldMaps.dp.ua

  1. Денис

    Артём, поздравляю с запуском такого интересного и значимого проэкта ! А также огромная благодарность всем людям , которые помогали , вдохновляли и так или иначе содействовали в создании этого сайта ! Ваш труд и публикации в сети несут неоценимый вклад и возможность глубокого погружения, путешествия в историю родного города.
    С уважением , ваш постоянный читатель !

      Цитувати

  2. Сергей Чигвинцев

    Всем здравствуйте ! Немного добавлю информации о том, что сделано и предстоит сделать .
    Во-первых, уже выкуплено несколько снимков по территории города и не только. Взяты снимки из разных серий, разные годы , начиная с января 1941 года (это самая первая известная довоенная немецкая разведка города) и заканчивая сентябрем 1944 года.
    Во-вторых, получив финансирования от городской программы “Культурная столица” мы можем выкупить из архива несколько серий снимков , полностью покрыв город Днепропетровск и его пригороды.
    Предстоит большая работа, совместить снимки из каждой серии воедино и привязать их.
    Отобранные образцы снимков на 90 % оказались удачными. Это означает, что качество, масштаб, отсутствие облачности и снежного покрова, позволяют в полном объеме увидеть всю картину происходящего в тот период.
    Предварительный анализ, уже полученных снимков, породил множество спорных исторических вопросов. На эти вопросы, мы надеемся, помогут ответить наши историки, и простые жители города.
    Всем, кому не безразлична наша общая история, будет очень интересно !
    Эти снимки десятилетиями лежали в архивах, и теперь пришло время им принести огромную пользу. Общими усилиями мы приоткроем занавес былой секретности , узнаем нашу настоящую историю !

      Цитувати

  3. Артем Костюк Автор публікації

    Денис:
    Артём, поздравляю с запуском такого интересного и значимого проэкта ! А также огромная благодарность всем людям , которые помогали , вдохновляли и так или иначе содействовали в создании этого сайта ! Ваш труд и публикации в сети несут неоценимый вклад и возможность глубокого погружения, путешествия в историю родного города.
    С уважением , ваш постоянный читатель !

    Спасибо, Денис. Рад, что у меня есть постоянные читатели 🙂 Это для меня стимул

      Цитувати

  4. Олексій Адамчик

    Гуглівський знімок оновився, чи мені здалося?

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *