Кам’янське: План міста 1956 року

Кам’янському тут насправді дуже пощастило: тираж цих документів всього 35 екземплярів; самі ці документи дожили до нашого часу, були відскановані добрими людьми і передані у розпорядження правильним людям. Ці правильні люди публікують оригінальні скани як загальне надбання. Ну а дехто зшив все це в один файл і прив’язав до сучасних карт.

UPD: історія появи цих файлів

Це дійсно безцінні історичні матеріали.

Насправді Кам’янському пощастило ще в одному аспекті: місто майже завжди потрапляє на смуги супутникових і аерознімків разом з Дніпром, тому в таких випадках файли обрізаються і прив’язуються разом з Кам’янським 🙂

Так от, що це за безцінні матеріали? Це дуже точна і детальна геотопозйомка міста в масштабі 1:5000 (1 см=50 м), складена по матеріалам зйомки 1946 року. Нижче приклад одного з 28 доступних файлів – там ви можете побачити всі позначення на рамках листа, які при зшиванні потрібно було обрізати:

(по клику перехід на сторінку скачування)

Уважний читач помітить, що на листах вказаний 1953 рік. Так, але креслення датовано 1956 роком, що вказано на штампі:

Всі файли (28 шт) доступні для перегляду і скачування у сховищі Олександра Волока: Посилання і Посилання.

Це навіть не моє рідне місто, але я все одно отримую багато емоцій при роботі з таким матеріалом. Уявляю, як би я реагував, якщо це був би Дніпро. Нажаль, малоймовірно, що такі матеріали залишились по Дніпру, враховуючи те, що трапляється з матеріалами проектних інститутів, які ліквідуються. Ці матеріали просто перетворюються в макулатуру і сміття, хоча ентузіасти не перший рік проявляють зацікавленість зберегти їх для історії. Частину важливих для історії документів ентузіасти рятують, але питання має бути на більш високому рівні.

Це було трохи роздумів.

Короткий огляд, можливо він був би більш детальним, якби я був місцевим.

(перехід до інтерактивного порівняння по клику на зображення)

Цікаво бачити мікрорайон та приватний сектор на місці сучасної промзони:

Причому цей район детально видно на аерофотознімках 40-х. Тут, судячи з плану, навіть трамвай ходив:

У 1975 році вулиця, як вона позначена на плані, “Первомайська” – ще існує

А вже в 1979 на цій території починає з’являтися промзона

Масив “Черьомушки”

(виправіть, якщо неправильно)

Тільки подивіться, у 1956 році його ще не існувало, але основні вулиці вже були промальовані! Більш того, якщо придивитися, проглядається планування, яке не дуже співпадає з реальним плануванням масиву. Таке враження, що цю частину плану механічно стерли, але все одно підоснова залишилася видимою

В районі стадіону “Бурєвеєснік” та міського пляжу також видно планування на кресленні. Самого стадіону на плані ще немає:

Ну а в центрі міста планування співпадає ідеально:


Буду вдячний за підтримку проекту, у тому числі фінансову. Скоро закінчується хостинг для OldMaps, а це 500 Гб місця на сервері. Тому я буду вимушений просити у вас донати більш “нав’язливо”, тому що сам такі суми коштів потягну лише частково.

Якщо у вас є можливість підтримати мої проекти (на одному сервері знаходяться всі мої сайти) – буду вдячний. Банка Монобанку, Patreon, Buy Me a Coffee, PayPal – я створив багато зручних для вас способів для донату. Дякую за підтримку проекту. Але в першу чергу за можливості підтримуйте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *