Аерофотознімки Дніпропетровська 6 травня 1943 року

Новий історичний шар і перший по хронології за 1943 рік в локації Дніпра. Складається з чотирьох знімків – двох великомасштабних і двох малого масштабу, більш деталізовані. Покриття територій, а також деталізовані зони, проілюстровані нижче:

Три файли були передані для проекту Олексієм Адамчиком – це одні з десятків файлів, які він придбав за власні кошти і передав для OldMaps. Мені важливо, щоб ви про це знали.

Короткий огляд знімків

Великого масштабу знімки зазвичай не дуже деталізовані, на яких видно в основному загальні обриси території. Але за рахунок часу зйомки (приблизно 16:45) на цих знімках від об’єктів відбиваються тіні, що придає об’єму текстурам – знімки візуально стають більш чіткішими. Наприклад, дуже добре видно майже зниклу сьогодні Кодацьку фортецю:

(перехід до інтерактивного перегляду по клику на зображення)

Добре видно будівлі і тіні від них на території заводу НТЗ. До речі, це поки єдиний історичний шар, де видно цю територію у 1943 році – інші шари або недоекспоновані, або погано деталізовані. Тепер можна порівняти цю територію з 1944 роком, коли місто було вже звільнено. Оцінити руйнування:

Також знімки травня 1943 року можна порівняти з більш пізніми цього ж року. Наприклад 27.09.1943. Бачимо, що сильно знизився рівень ріки, а також повністю зруйновані мости:

Масштаб низькопрольотних знімків – 1:19500, деталізація для такого масштабу доволі непогана. Знову ж таки за рахунок часу зйомки – аерозйомка міста проводилася одночасно з двох літаків. Частина територій покрита також більш деталізованими знімками 19.06.1943, але знімки цієї дати знімались з ще меншої висоти (масштаб 1:12500):

До речі, з приводу історичного шару 19.06.1943 року буквально вчора на ваші донати я замовив для тесту ще три дуже деталізовані аерознімки. По плану покриття територій цим шаром буде приблизно такою (зеленим – нові території):

Основна ідея це покрити хоча б одним історичним шаром все місто дуже деталізованими знімками, на кшталт цих 19 червня 1943 року. Але нажаль, судячи зі схем покриття існуючими в архіві файлами, це зробити неможливо. Тому деталізовані знімки 1943 року будуть частково в одних шарах, частково в інших. Те саме в 1944 році, те саме в 1941-му. 1942-го року взагалі немає в архіві.


Дякую, що користуєтесь. Також дякую всім, хто підтримує проект OldMaps та інші мої проекти на PatreonBuy Me a Coffee та на Банку. Це нові матеріали (які в архівах небезкоштовні) це стимул для автора. Також незабаром закінчується хостинг, а для цього проекту потрібні величезні ресурси.

Але в першу чергу підтримуйте ЗСУ.

Дякую за донат на банку:

  • Олексій Каржаєв
  • Олексій Ніколаєв
  • Єва Гірман
  • Денис Алтухов

UPD:

  • Максим Саламатов
  • Олександр Тарянік
  • Den Weissman

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *