Дніпро: оновлення шару 30 травня 1944 року

Це найперший історичний шар на проекті OldMaps. Він же і стартовий – з’являється першим при вході на сайт oldmaps.dp.ua. Наразі цей шар оновлено – до існуючих двох аерознімків додано ще три:

Фрагмент одного зі знімків великого масштабу виконує роль такої собі підкладки під чотири маломасштабні знімки. Цей великомасштабний знімок знятий під великим кутом, тому повністю його прив’язати технічно неможливо. Нагадаю, чим більше масштаб знімків тим гірше деталізація і більше охоплення території. Відповідно, чим менший масштаб тим деталізація краща з меншим охопленням. Знімки надали Олексій Адамчик і співавтор проекту Сергій Чигвінцев.

Коротко оглянемо цікаві місця.

Чим саме цінна аерофотозйомка 1944 року? Місто вже звільнили – ми можемо побачити масштаби руйнувань. Для наочності порівняємо ці знімки зі знімками 1943 і 1941 року (коли місто було в окупації), щоб зрозуміти, коли саме і які райони міста зазнали руйнувань.

Текстура на знімку травня 1944 і червня 1943 в районі вокзалу майже однакова – руйнування цей район зазнав скоріше за все в проміжку між серпнем 1941 і 1942 роком. У 1944 році Амурський міст вже зруйнований, поруч з руїнами побудовано тимчасовий дерев’яний:

Великих руйнувань у 1943 році зазнали будівлі в районі сучасної Соборної площі, у тому числі Палац Потьомкіна:

Повністю зруйнований Мерефо-Херсонський міст:

Практично всі приватні будинки в районі сучасного Мануйлівського проспекту зруйновані і без дахів. У 1943-му вони буди ще цілі:

Ще гірша ситуація з руйнуваннями була на Амурі. Судячи з текстур, селище було просто зрівняно с землею:

Зараз разом з патронами на Patreon я тестую нові історичні шари, які ще не публікувалися. Отримуйте ексклюзивні оновлення з підпискою на Patreon!

Також можна підтримати проект іншими способами. Дякую!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *