Плани розвитку проекту OldMaps

Спершу хотілося б подякувати користувачам за інтерес до проекту OldMaps.dp.ua, за хороші відгуки та й взагалі – що користуєтеся ним. Велика подяка Програмі “Культурна столиця” – OldMaps з’явився завдяки їхній фінансовій підтримці. Також окрема подяка меценатам, які беруть участь у проекті, купуючи за особисті гроші нові матеріали – це Олексій Адамчик і Сергій Чигвінцев.

За п’ять з половиною місяців існування сайту було створено 12 інтерактивних історичних шарів із картами, супутниковими знімками і аерофотознімками. Деякі шари складаються з декількох файлів і на даний момент цих файлів прив’язано вже 24. Багато користувачів запитують мене про наявність того чи іншого району на аерофотографіях і цією статтею я відповім на всі ваші запитання – покажу які зони будуть покриватися аерознімками 1941 – 1944 років у найближчому майбутньому.

Отже, на грант “Культурної столиці” ми з Сергієм Чигвинцевим придбали 28 файлів. Це знімки квадратного формату, різного масштабу. Чим менше масштаб, тим менше зона охоплення і краще деталізація, відповідно чим масштаб більше, тим більше зона, але деталізація гірше. На даний момент до цих файлів додалися ще 18 знімків, придбаних Олексієм Адамчиком і наданими для прив’язки на OldMaps. Всі ці знімки в підсумку покриють все місто і деякі передмістя. Надалі, якщо користувачів буде цікавити раніше непокрита зона, вони можуть також виступити в ролі спонсорів, придбавши оригінали аерознімків і погоджуючись на прив’язку їх до карти.

Я приблизно наклав файли знімків на місто, щоб ви розуміли, як інтерактивні шари будуть виглядати у майбутньому. Будуть з’являтися нові шари, а також оновлюватися деякі існуючі.

Оновиться довоєнний шар 6 квітня 1941 року. Один знімок, покриє розрив між знімками №50 і 52. Файл придбав Олексій Адамчик:

плани

Шар від 17 липня 1941 року поповниться ще двома знімками, придбаними все тим же Олексієм. Серія продовжиться на захід, охопивши навіть м. Кам’янське:

плани

Новий шар від 15 серпня 1941 року покриє частину лівого берега та більшу частину правого, аж до Тополя та 12-кварталу:

плани

Якраз зараз оновлюється шар 21 серпня 1941 року. Деякі знімки для цього шару також надав і Сергій Чигвінцев. На даний момент в шарі чотири знімки з семи, наступним за планом я буду прив’язувати аерознімок району парку Шевченка і промзону заводу Петровського:

плани

Буде новий шар, що складається з одного знімка. 24 серпня 1941 року, покриє великий квадрат у центральній частині міста:

плани

Тоді, у кінці серпня 1941 року, велися серйозні бої за місто, а також робили велику кількість аерофотозйомки – в архівах найбільше знімків якраз цього періоду. Велика нова серія від 28 серпня 1941 року, надана Олексієм Адамчиком:

плани

На наступний день, 29 серпня 1941 року. Буде шар з одним знімком району Амурського мосту. Він був підірваний приблизно в ті дні:

Знімок 15 вересня 1941 року охопить навіть Новоолександрівку:

Протягом всього 1942 року, на жаль, місто не знімали, або ж з різних причин знімки не надаються у архіві. Продовжу покривати місто починаючи з 1943 року. Шар від 5 червня 1943 року покриє 80% території міста, захопивши частину передмість:

Найбільший за охопленням буде шар 28 серпня 1943 року. Чотири з семи знімків придбав Олексій Адамчик і завдяки йому у нас буде, мабуть, найяскравіша серія аерознімків:

Знімок у шарі від 13 жовтня 1943 року має характерну деформацію через те, що знятий він був під невеликим кутом. Навіть під таким кутом знімки технічно дуже важко прив’язувати, а якщо він буде знятий з ще більшою перспективою – прив’язати його буде технічно неможливо. Незважаючи на це ми все одно придбали знімок, знятий з великою перспективою і з великої висоти, на якому видно абсолютно все місто. Для таких файлів незабаром я створю окремий розділ, де можна буде розглядати такі знімки, але без інтерактивного порівняння з іншими файлами. Знімок 13 жовтня 1943 року:

Оновиться шар 30 травня 1944 року – з’явиться знімок району Монастирського острова, Мерефо-Херсонський міст в руїнах:

Ну і оновиться шар 9 червня 1944 року таким же за масштабом знімком, що покриває зону на південь:

Повторюся – це плани прив’язки наявних на даний момент у мене матеріалів. Наступним етапом буде перенесення супутникових знімків і деяких карт зі старого розділу мого блогу – це була моя перша спроба створити інтерактивну історичну карту міста.

DONATE

2 коментарі до “Плани розвитку проекту OldMaps

  1. Сергей Мушенок

    Плохо видно на превью, на АФ 28.08.41 мост №1 уже подорван или нет? Просто насколько я нашел информацию, подорвали его утром 25.08, хотелось бы проверить.

      Цитувати

  2. Артем Костюк Автор публікації

    Сергей Мушенок:
    Плохо видно на превью, на АФ 28.08.41 мост №1 уже подорван или нет? Просто насколько я нашел информацию, подорвали его утром 25.08, хотелось бы проверить.

    да, подорван

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *