Оновлений шар 21.08.1941 року

Додав у шар два аерознімка – один покриває зону від центральної площі до кінця Проспекту, захоплюючи невелику частину лівого берега і повністю Мерефо-Херсонський міст. Другий знімок з великим нахлестом ліг на попередній в районі заводу Петровського, таким чином продовживши охоплення приблизно на кілометр на Захід. Номери нових знімків №1460/527 і №1460/530, масштаб 1:17000.

Ці два знімки були придбані в Національному архіві США і надані для проекту OldMaps Олексієм Адамчиком, велика подяка йому від усіх користувачів.

До цього дня місто зазнало мінімум руйнувань, тому ми можемо побачити, яким воно було, можна сказати, до війни у найдрібніших деталях. Наприклад, погляньте, як чітко видно тінь від конструкції судохідних прольотів Мерефо-Херсонського мосту:

Ці прольоти були повністю металевим, з боку виглядали ось так:

У деталях видно трибуни стадіону “Динамо”, який знаходився на місці сучасних “Башен”. Це був перший великий стадіон у місті:

Існує мало не єдина фотографія стадіону, де його видно у всій красі. Знімок показав Сергій Чігвінцев:

До речі, свого часу я написав велику статтю про цей стадіон.

У парку Шевченка поруч з місцем, де сьогодні знаходиться футбольне поле, була досить велика одно-двох поверхова будівля з внутрішнім двором. Інформації про неї у мене поки немає. Ну і Зелений театр у всій красі:

Перейти до перегляду шару

DONATE

5 коментарів до “Оновлений шар 21.08.1941 року

  1. Артем Костюк Автор публікації

    Сергей Мушенок:
    Гм, вот то здание, справа от Дворца студентов, уже в 44 как будто срыли, даже следов почти не осталось.
    https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=2210841&rightmap=90644#18/48.45998/35.07343

    был вчера на том месте, какие-то очертания остались, но от этого ли здания – не знаю: http://artkostyuk.com/imghost/image.php?di=VWJ5

      Цитувати

  2. Олексій Адамчик

    Шукав одне – знайшов зовсім інше.
    Можливо, всі і так це знали, але, мабуть, все ж знайдуться й такі, як я – що не віддавали собі звіту, що саме ми бачимо на фотографії.
    Я веду мову про одну з найдавніше з’явившихся в інтернеті фотографій. На ній ми бачимо діючу (окремий знак оклику) переправу 1941 року на місці Нового мосту. Недобудовану (а можливо, пошкоджену, але, швидше, – недобудовану) цю переправу можемо бачити 21 серпня 1941 року. За якої влади її добудовано – не знаю. На підтвердження додаю вид на Дніпро від італійців з військової частини на Короленка.
    Можливо, у когось є це фото (переправи) у кращому розділенні?

      Цитувати

  3. Олексій Адамчик

    P. S. Може вона, звичайно, й недіюча, але люди чомусь нею йдуть.

      Цитувати

  4. Олексій Адамчик

    І знято переправу, начебто, з якогось підвищення. Щоб це там могло бути таке?

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *