Глобальний історичний шар з картою 1853 року

Завершено роботу над глобальним історичним шаром з картами корпусу військових топографів 1853 року, який охоплює величезну територію з містами Дніпро, Кам’янське, Верхньодніпровськ, Запоріжжя, Нікополь, Марганець та їх околиць. Частини цього шару вже були прив’язані в кількох локаціях, а зараз вони всі об’єднані в один великий спільний шар:

Реалізувати цей проект вдалося завдяки ініціативі Сергія Стрельника, який передав для прив’язки на OldMaps всю свою колекцію файлів карт. Разом з існуючими файлами наразі цей шар налічує 32 фрагменти. Більше того, Сергій передав ще кілька файлів з зоною покриття Каховського водосховища, щоб у майбутньому можливо було з’єднати цей глобальний шар з вже існуючим шаром в районі Верхнього Рогачика Херсонської області. Якщо буде технічна можливість, другим етапом оновлення до 32-х існуючих фрагментів догадуються ще близько десяти. Також дякую за технічну допомогу Сергію Мушенку.

Коротко оглянемо цікаві деталі карт, а також локації, в які цей історичний шар вбудований. Перехід у локацію по кліку на зображення.

Верхньодніпровськ

Місто знаходиться на краю шару, охоплено картою приблизно на половину. Видно старе русло Дніпра і нині затоплені території:

Наразі локація Верхньодніпровська має чотири історичних шари: окрім 1853 є 1943, 1972 та 1975 роки.

Кам’янське

На карті видно населені пункти на місці сучасного міста Кам’янське:

Всього локація має 11 історичних шарів. Окрім карти 1853 року ця місцевість щільно покрита шарами супутникових знімків 70-х років, є також 1941 і 1943 роки.

Дніпро

Головна локація проекту має вже безліч історичних шарів різних масштабів. Окрім передмість локація охоплює і великі міста-супутники. На карті 1853 року окрім Катеринослава і Підгороднього, потрапив також Новомосковськ:

Саме у цій локації вперше з’явився історичний шар з картами 1853 року, до виходу якого був опублікований великий реліз. У тому релізі більш докладно описані ці карти.

Микільське-на-Дніпрі

Поруч знаходиться легендарний порог Ненаситець. Локація має три історичних шари, окрім 1853 ще 1943 і 1944 роки. На всіх шарах добре видно пороги і суднохідні канали:

Як приклад порівняння карти 1853 і аерознімку 1943 року:

Окрім порогу Ненаситець тут видно безліч інших порогів і островів, які були затоплені після побудови гребель – цей глобальний шар повністю охоплює русло Дніпра від Верхньодніпровська до Великого Лугу (сучасне Каховське водосховище):

Також цей шар охоплює і м. Запоріжжя. Наразі окремої локації у Запоріжжя немає, але в перспективі планується створити. А поки немає окремої локації, порівнювати шар 1853 року із сучасним у Запоріжжі можна через локацію Микільського-на-Дніпрі:

Марганець

Цей шар вже був раніше прив’язаний у цій локації, але тоді місто було охоплене лише частково

Локація має п’ять історичних шарів разом з 1853-м роком: два 1941-х, 1943 і 1972-й.

Нікополь

Така ж ситуація як і в сусідньому Марганці. Локація знаходиться на нижньому краю шару, який охопив також і більшу частину Великого лугу:

Я створив окрему локацію тільки для цього історичного шару. Також він з’явився на карті локацій у вигляді зони покриття:

Додам, що листи карти у прив’язці можуть виглядати деформованими, особливо це видно на стиках листів. Нажаль, хоч для свого часу карти дуже точні, при присвоєнні координат окремій точці на карті, іноді проявляються неточності у вигляді деформацій.

За можливістю можна підтримати проект OldMaps та інші мої проекти. Окрім Patreon є можливість зробити донат іншими способами. Буду вдячний!

DONATE

Дякую за донат від Den Weissman, Станислава Тихомирова!

2 коментарі до “Глобальний історичний шар з картою 1853 року

  1. Юрій

    Дуже дякую всім хто витратив свій час та знання для створення цього проекту.

      Цитувати

  2. #МетроНаВиноградар

    Красно Вам дякуємо !!

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *