Карти корпусу військових топографів 1853 року

У цьому релізі ви побачите воістину рідкісний і унікальний матеріал. По правді кажучи не пригадаю, щоб я, стикаючись з великою кількістю різноманітних карт, коли-небудь бачив на стільки точні, якісні та інформативні карти тих років. На додаток до всього ці карти в три рази детальніші ніж всім відомі карти “Трьохверстовки” Шуберта – їх масштаб становить 1 дюйм = 500 сажнів (1 верста). Ще вони кольорові. Ідеально.

Завдяки співавтору проекту Сергію Чигвінцеву, який знайшов і замовив їх в Санкт-Петербурзькому архіві, а також користувачам OldMaps, які зібрали донати на покупку файлів, тепер у міста з’явилася унікальна можливість вивчати ці карти.

Ці, свого часу секретні карти, були створені спеціально для штабу армії картографами Корпусу військових топографів Російської імператорської армії. Для проведення топографічної зйомки в масштабі, в якому вони складені, одному офіцеру надавалося 9 нижніх чинів. Складена місцевість малювалася на окремих квадратних аркушах і структурувалася в один великий збірний аркуш губернії:

Щоб покрити весь Катеринослав і околиці нам потрібно було придбати 4 фрагмента із збірного аркуша, коротко розкажу про кожний фрагмент, а також покажу кілька цікавих місць, знайдених при прив’язці.

Аркуш 1

Перший аркуш охоплює територію на захід від сучасного Слобожанського проспекту до селища Обухівка і від Дніпра до села Спаське на північ:

1853

На документах позначені масштаб, територія, прізвище топографа і дата зйомки – у випадку з цим аркушем це з 15 червня по 15 серпня 1853 року. Згодом ці карти доповнювалися і актуалізувалися – домальовували об’єкти, робилися заплатки. На щастя, в нашому випадку доповнень було знайдено мінімум, це означає, що наші аркуши оригінальні, видані у 1853 році. Офіцер, що доповнює карти також згаданий в документі, за підписом Емільяна Вікторовича фон Руге, генерал-лейтенанта імператорської армії:

У прив’язаному до сучасних карт інтерактивному форматі ці карти звичайно ж сприймаються зовсім по-іншому – набагато більш інформативно.

Цей аркуш в більшості покриває порожню місцевість, де сьогодні розташовані поля, але на цих полях у 1853 році була величезна кількість курганів, майданів і хуторів. Я намагався максимально точно зробити прив’язку, орієнтуючись в основному по курганах, сліди яких ще можна побачити зі супутника. Погляньте, наприклад, який гарний “павук” був на місці, де за радянських часів організувалося місце дислокації 1-го дивізіону 138-го зенітно-ракетного полку. Навколо сотні гектарів полів, але військову частину потрібно було побудувати саме в цьому місці:

Поруч з цим місцем і далі на північ видно низку курганів і майданів, які практично повністю знищені.

Незважаючи на неймовірну точність складання карт, все ж іноді спостерігаються неточності. Наприклад біля Спаського неправильно зображені рукава яру:

Аркуш 2

Охоплює на лівому березі Самарські плавні з колонією Йозефсталь, Підгородне, Новомосковськ, Орлівщину, Піщанку і Новоселівку:

1853

Як і перший аркуш цей складений топографом Унтер-Офіцером Леонтьєвим з 1 квітня по 15 червня 1853 року:

Тут в найдрібніших деталях видно зниклу колонію Йозефсталь і залишки фортеці Катеринослав-1. Я намагався максимально точно прив’язати цю територію, орієнтуючись по залишкам вулиць колонії:

Така ж історія і з Підгороднянським майданом – саме в цьому місці вирішили побудувати зрошувальне водосховище:

В деталях Новомосковськ:

Аркуш 3

На цьому аркуші розташований весь Катеринослав, Нові Кодаки, Діївка, Сухачівка на захід і до Сурсько-Литовського на південь:

1853

Укладач цього аркуша – Унтер-офіцер Петров, дата зйомки з 1 квітня по 1 липня 1853 року:

На цьому аркуші якраз чітко проглядається домальовування. В якому саме році цей аркуш актуалізували – невідомо, але точно відомо, що в 1853 році залізниці в Катеринославі ще не було. Але був наплавний міст і навіть церква в районі вокзалу. Тонкою сірою лінією намальована залізнична гілка і позначена церква на Старомостовій площі:

На території сучасних Шляховки і Чечеловки була велика кількість курганів і хуторів:

Але саме місто в основному позначение кварталами. Особисто для мене це невелике розчарування, хоча мені куди цікавіше розглядати тодішні передмістя Катеринослава

Аркуш 4

Також велике охоплення. У квадрат потрапили сучасні Одинківка, Ігрень, Старі Кодаки, Ямбург, Любимівка, Придніпровськ, Іларіонове:

1853

Картограф той же, що і складав третій аркуш – Унтер-офіцер Петров, дата зйомки з 1 липня по 10 жовтня 1853 року:

З цікавого, наприклад Старі Кодаки і Кодацький поріг з каналом. Сама фортеця, як і багато інших, позначена просто зірочкою:

Ще раз хочу висловити подяку Сергію Чигвінцеву за таку приголомшливу знахідку, а також користувачам OldMaps за ваші донати – завдяки вам я можу купувати багато унікального архівного матеріалу.

Перейти до перегляду шару

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

1 коментар до “Карти корпусу військових топографів 1853 року

  1. Пінгбек: Исследователь показал старые карты Днепра | Новости Днепра

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *