Шар з недатованими знімками: додано третій файл

Це третій з чотирьох аерофотознімків серії, його номер: 5452/485. Надія, що це знімки 1939 року, практично зникла – користувачі знайшли багато доказів, що це швидше за все 1941-й. При прив’язці наступного файлу я оголошу приблизну дату та перейменую шар в меню навігації карти. Ну а на даний момент шар виглядає ось так:

недатовані

Цей знімок кращої якості ніж попередній 492-й, але все одно вся ця серія не сильно деталізована, тому що у знімків великий масштаб – 1:40000. Хоча на OldMaps є знімки ще більшого масштабу, наприклад, 13 жовтня 1943 року має масштаб 1:53000, але по деталізації набагато кращий знімків цієї серії. Мабуть зйомка велася на іншу камеру.

Цю серію можна порівняти з більшістю вже прив’язаними на сайті шарами. Порівняйте, наприклад, цей шар і 1962 рік у районі “Розвилки” – і на тому і на тому знімку видно іподром. Він не співпав з місцевістю і це не похибка в поєднанні знімків – це два різних іподроми!

недатовані

Вперше ми можемо побачити Катеринославський іподром, побудований у 1911 році. А на знімку 1962 року видно усім відомий іподром, який знаходився навпроти 16-ї лікарні, його відкрили вже після війни – у 1948 році.

Вулиця Робоча до будівництва ПМЗ йшла далі по території майбутнього заводу. Можливо навіть там йшов трамвай:

недатовані

В районі вул. Новоорловскої виявлена вже четверта “котяча лапа” і світлі кола незрозумілого призначення:

недатовані

Перейти до перегляду знімка

PS: Користувачі вже не перший день ламають голову, над призначенням цих “котячих лап”. Такі ж об’єкти були виявлені на території сучасного ж/м Сонячний:

Біля масиву Ломівський (Фрунзенський):

І на Соколі:

Швидше за все це об’єкти військового призначення і вони з’являлися у місті ще до початку війни.

DONATE

5 коментарів до “Шар з недатованими знімками: додано третій файл

  1. Бондаренко Дмитрий

    Есть фотография с воздуха аэродрома люфтваффе близ Днепропетровска, там тоже,, кошачья лапа,, в виде конусных палаток, и на летном поле целая эскадрилья двухфюзеляжных разведывательных самолетов ,,Рама,, . С ув.

      Цитувати

  2. Андрій Бондик

    це точно 1941й – дивна величезна калюжа на місці мого двору, яку видно на знімку за серпень 1941, тут також видна (наб.Січеславська 37 – вул. Поля 2)

      Цитувати

  3. Олексій Адамчик

    Ні, ну вона могла існувати і раніше.
    От знайти б пояснення низькому рівню води в квітні 1941.

      Цитувати

  4. Сергей Мушенок

    А вот здесь кусочек информации про этот аэродром:
    >>В 1926 году на трассе Одесса – Кривой Рог – Екатеринослав – Харьков открывается в Екатеринославе воздушная станция (ВС) “Укрповпряшлях”: сперва в районе завода им. Карла Либкнехта, а затем – в поле на месте нынешней горбольницы №16. Начальником этой ВС и одновременно механиком становится Карпо Кириллович Лозовой. Рейсовые самолёты К-5, “Сталь-5”, “Доронье” летают также из Киева и Донецка. В месяц перевозится до 30 пассажиров.
    https://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=41

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *