Серія недатованих аерофотознімків

Починаю прив’язку нової великої серії, що складається з чотирьох знімків дуже великого масштабу – 1:40000. Цілком можливо це була розвідувальна зйомка з великої висоти. Літак летів вниз за течією Дніпра і зробив над містом цілих 11 знімків, з яких Сергій Чигвінцев вибрав і придбав чотири, де мінімальний нахлест і максимальне охоплення. Я почав прив’язку знімка №5425/494 – він охоплює територію сучасного масиву Тополя-3, Перемога 3-6, весь Придніпровськ, а також Старі Кодаки. На мапі всі ці чотири знімки незабаром будуть виглядати приблизно так:

Зазвичай при замовленні файлу з архіву датування в вибірці і на самому файлі збігаються – сумніватися у точності дати зйомки не доводиться. Але ця серія відрізняється тим, що маркування дати на всіх знімках одна та ж сама і вона неймовірним чином стерта. Єдине, що насилу можна розібрати – це “17.7. ….”. В архіві ці файли значились з датою 15.01.1941 р.

Безумовно ці знімки були зняті не взимку, тому що видно велику рослинність, в тому числі і на полях. Рівень Дніпра абсолютно такий, як і сьогодні – приблизно 51 метр. У квітні 1941 року рівень річки вже був нижче – була спущена гребля в Запоріжжі, а в серпні і зовсім підірвана. Можливо це липень 1941. Але знову ж таки, маркування цієї серії зовсім не такі, які були в 1941-му і наступних роках – вони саме такі як на аерознімках інших великих міст, які знімали в такому ж масштабі в 1939 році.

Дуже хотілося б, щоб користувачі підключилися разом з нами до аналізу цієї серії. Можливо якась одна деталь все прояснить. Ось, наприклад, аеропорт в Старих Кодаках з’явився в 1943 році, але льотне поле, на скільки я знаю – набагато раніше. Перша посадка літака була здійснена в лютому 1918 року, саме на аеродромі в Старих Кодаках (поправте, якщо помиляюся)

В районі перехрестя сучасної вул. Космічної та Запорізького шосе (насправді це бул. Слави і Запорізьке шосе) були території з дивними відмітками. Я не можу пояснити їх походження:

І мабуть найцікавіше. Чітко видно Кодацьку фортецю, на місці якої зараз кар’єр:

Ось так вона виглядала на малюнках художників:

Перейти до перегляду аерофотознімку

І запрошую до обговорення…

DONATE

7 коментарів до “Серія недатованих аерофотознімків

  1. Fedir

    Дякую, за вашу роботу.
    “перехрестя сучасної вул. Космічної та Запорізького шосе були території з дивними відмітками” – можу припустити, що це стоги сіна після збирання врожаю. Як раз і дата 17.7 підходить.

      Цитувати

  2. Дмитрий

    Спасибо за проделанную работу! Очень интересно!

      Цитувати

  3. Олексій Адамчик

    Можливо пошукати “Оберлейтенант Крюкер” (Oblt. Krücker) – коли він ще літав-знімав?

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *