21 серпня 1941 року: оновлення шару

Ці два знімки з двох різних серій – їх знімали різні літаки. Взагалі в той день місто знімали багато літаків Люфтваффе, адже саме в ті дні починався наступ німецьких військ на Дніпропетровськ

21 серпня 1941 р

Новий знімок №1460/523 трохи меншого масштабу, ніж попередній – 1:17000. Це означає, що він охоплює меншу зону, але деталізація при цьому краща – тобто літак летів на більш низькій висоті. На цьому знімку, який охоплює практично весь сучасний Слобожанський проспект і величезну промзону НТЗ, видно навіть автомобілі. Уявіть, що буде видно на знімках масштабом 1:12000, а у нас такі знімки теж є.

Як я сказав вище, в зону охоплення потрапила сучасна територія НТЗ, яка тоді була величезним пустирем. І хоч цей пустир займає приблизно три чверті знімка, інша його частина теж доволі цікава.

Аерознімок №523 практично повністю перекликається з довоєнним знімком від 6 квітня 1941 року. Відмінність місцевості лише в тому, що в квітні на деревах було ще мало листя і райони видно більш чітко:

21 серпня 1941 р

Перейти до перегляду серії

PS: це не останні знімки серпня 1941 року – я неодмінно прив’яжу інші, тільки пізніше. Наступною чергою я почну прив’язку абсолютно унікальної серії. Сергій Чигвінцев, коли робив вибірку матеріалу для сайту OldMaps, сам не підозрював, які можливо скарби він знайшов. Слідкуйте за оновленнями…

DONATE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *