Оновлення шарів. Дніпро: 1941, 1944 рр., Нікополь: 1941 р.

Поки ми чекаємо на супутникові знімки 1972 року, я оновив вже наявні на сайті шари. Можливість їх оновити з’явилася завдяки нашим меценатам Олексію Адамчику і Сергію Чигвинцеву, які придбали знімки для власних колекцій і надали для проекту OldMaps.

Напевно, вже легендарний шар 17 липня 1941 року довгий час був з неопізнаним датуванням, але незабаром ми визначили більш-менш точну дату. Раніше серія складалася з чотирьох знімків, після останнього оновлення додалися ще два, які покрили території сучасних Карноухівки і правого берега міста Кам’янське:

(По кліку на зображення ви перейдете на перегляд шару)

Друга оновлена серія, в якійсь мірі теж легендарна – це поки єдина зимова серія аерофотознімків 40-х, що складається з цілих тринадцяти знімків різного масштабу. На даний момент це одна з найякісніших і найбільша на сайті серія знімків. Після останнього оновлення були додані два великомасштабних знімка, які покрили південні кордони міста і передмістя, а також центр:

Нікополь

Також був доданий новий знімок у шар локації Нікополя. Ця локація має досить велику колекцію вже прив’язаних знімків завдяки місцевим ентузіастам і Сергію Чигвинцеву

В процесі прив’язки я звернув увагу на територію сучасного парку Металургів. Тут, можна сказати, було ціле селище на місці парку, після війни селище практично зникло:

Теж цікаво: середня школа №25 на пр. Трубників, швидше за все після війни втратила ціле крило. Зараз від будівлі залишилося менше половини від того, що було спочатку:

Саме де колонада на фото нижче було з’єднання із зруйнованим корпусом школи:

фото: nikopol25.dnepredu.com/

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

3 коментарі до “Оновлення шарів. Дніпро: 1941, 1944 рр., Нікополь: 1941 р.

  1. Дмитрий

    Артём, спасибо Вам большое за великолепный ресурс и за Ваш труд
    Нет у Вас случайно аэроснимков района Зелёный Луг, плавней Днепра до затопления – места казачества
    села Покровского, которое основалось на месте последней казачей Сечи /Пидпильнянской/?
    Там, по воспоминниям старожилов, была великолепная Покровская церковь построенная ещё казаками и затопленная водами Каховского водохранилища. Возможно есть доступ к фотографиям этой церкви – если они вообще где-то сохранились (((
    Хотя насколько мне известно до затопления в 1954 году в район напровлялись этнографические экспедициии – возможно у них получилось что то зафиксировать.
    Или опять же аэрофотснимков данного региона – так как во время войны в плавнях укрывались партизаны ?

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *