Супутниковий знімок 15.07.1972 року

В архівах Департаменту геологічної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior) зовсім нещодавно почали з’являтися нові, абсолютно унікальні матеріали. Найважливіше в таких матеріалах це, без сумніву, якість і деталізація – саме цим відрізняються нові супутникові знімки, розсекречені у 2013 році. Завдяки великому інтересу користувачів OldMaps, які зробили пожертви на придбання знімків, у нас з’явилася можливість ці матеріали вивчити. Також відзначу внесок, який зробили Den Weissman і Сергій Чигвінцев.

Новий шар на даний момент складається з двох великих фрагментів. У суміщеному вигляді вони охоплюють територію від Новомосковська до Сурсько-Литовського з півночі на південь і від Діївки до Іларіоново із заходу на схід. Також планується покрити двома такими ж за площею знімками територію далі на захід – повністю охопивши Кам’янське. Можливо буде оновлена локація з Павлоградом. Зауважу, що ці плани залежать від технічних можливостей мого обладнання.

Приблизна територія, яку покривають перші два фрагмента:

Нагадаю, цінність цих знімків в їх деталізації – видно навіть автомобілі на вулицях. Максимальний рівень зуму 17 одиниць дозволяє розглянути ці деталі. Ну і звичайно крім дрібних деталей ми можемо бачити багато і інших, більш великих – наприклад народження житлових масивів.

На Перемозі з’являються перші будинки, чітко видно, як будується “Китайська стіна” – побудовані перші чотири під’їзди:

На Тополі ще немає будинків, але місце, де побудували перший будинок на районі (№6) , судячи з усього, вже почали готувати:

На Червоному Камені з’являються перші будинки. Будується школа 96. Суцільні піски:

Досить багато будинків до 1972 року було побудовано на Калиновій:

На пр. Правди в процесі будівництва шляхопровід на вул. Холодильній:

Набережна Заводська тоді доходила тільки до вул. Павлова. Видно, як у цьому місці закінчується асфальтована дорога:

Обов’язково порівняйте знімок 1972 року зі знімком 1965-го – ці два супутникових знімка дуже хорошої деталізації. За якихось сім років у багатьох частинах міста сталися дуже великі зміни:

Цікаво розглядати територію аеропорту. Ось, наприклад, злітає літак і відкидає тінь на землю:

Ці знімки зараз опубліковані у тестовому режимі. У процесі тестування будуть визначатися місця з великими похибками. Частина проблем вже знайдено – мені потрібно буде виправити негарний шов між знімками, який проходить практично через центр міста. При наступній прив’язці більшість недоліків буде виправлено.

Перейти до перегляду шару

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *