Львів. Аерофотознімки 30 квітня 1944 року

Ще один історичний шар в новій локації Львова на OldMaps. Це вже четвертий шар у локації, не враховуючи сучасні – наразі прив’язані 1968, 1966, 1964 та 1944 роки:

Новий історичний шар це два поєднаних аерофотознімка Люфтваффе, датовані 30 квітня 1944 року, покривають приблизно половину території сучасного Львова:

Знімки надав для OldMaps співавтор проекту Сергій Чигвінцев. Нагадаю, він займається підбором матеріалів і часто за власної ініціативи (за власні кошти) замовляє послугу сканування цих зображень в архівах. Тому всі, кого цікавлять подібні матеріали можуть напряму зв’язатись з Сергієм – він відповість на всі питання і при бажанні допоможе замовити будь-який знімок в архіві. Додам, що подібних матеріалів в Національному архіві США дуже багато – практично будь-яка місцевість України і інших країн. А я в свою чергу буду вдячний, якщо ви надасте придбаний знімок для прив’язки на OldMaps.

Тож, короткий огляд нового шару 1944 року у локації Львова – порівняємо його із сучасним супутниковим знімком.

Це середнього масштабу знімки, які за рахунок деяких умов, таких як погода, час доби, кут зйомки – вийшли доволі деталізовані, особливо у центрі кадру. При максимальному зумі видно навіть контури дахів будівель:

(для перегляду цього місця на інтерактивній карті клікніть на зображення)

Добре видно місцевість, де сьогодні розташований Франківський район. У 1944 році тут були поля та рідкісні будинки приватного сектору:

Також добре видно текстури історичної частини Львова, зруйнованих будівель мінімум:

Я не місцевий і не знаю деталей місцевості, але мене зацікавила ця частина знімка, де видно щось на кшталт водного каналу – він виходив (або заходив) в підземелля. На сучасних супутникових знімках майже не залишилось сліду від цього каналу:

Перейти до перегляду шару

(перемикання історичних шарів відбувається у панелі шарів – ярлик зверху праворуч на кожній половині екрану)


Друзі, традиційно в кінці релізу я нагадую про Патреон і інші способи підтримки проекту OldMaps та інших моїх проектів 🙂 Це все для придбання нових матеріалів, а також мені – для додаткового стимулу працювати далі. Хоча основний стимул для мене це розуміння того, що проект хоч для когось корисний.

Дякую, що користуєтесь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *