Йозефсталь, Дніпро: нові історичні шари

І хоч ці локації можна було не розділяти – по суті це одне місто, але Йозефсталь необхідно було відокремити, тому що у цьому місці, починаючи з кінця XVIII століття, відбувалося багато подій і відповідно змін місцевості. Ну і через близькість до м. Дніпра деякі історичні шари у локаціях будуть спільними.

Один з нових шарів якраз і є таким: дата 1941-07-11 з’явилася у панелях вибору шарів обох локацій. Це аерофотознімок великого масштабу і слабкої деталізації, який покриває південно-східну частину міста Дніпро, разом з місцем розташування колонії Йозефсталь і м. Катеринослав-Кільченський:

Знімок надав для проекту з власної колекції співавтор проекту Сергій Чигвінцев.

Перше, що кидається в очі це рівень води у Дніпрі – у липні 1941 року він був такий самий, як і сьогодні. До підриву ДніпроГЕС:

(перехід до інтерактивного перегляду по клику на зображення)

При більш детальному огляді також кидається в очі текстури Богородицької фортеці:

Біля самої Колонії саме на цьому знімку вперше був знайдений об’єкт, схожий на трасу іподрому. Згодом цей овал був ідентифікований і на інших знімках 40-х років:

Коротко приділю увагу цьому місцю. Я порівняв цей об’єкт з існуючим тоді іподромом в районі “Розвилки” – в одному масштабі, враховуючи положення відносно сторін світу, в точності обвів контури цих двох об’єктів. Червоним позначив гіпотетичний іподром біля Йозефсталі – він ідеально співпав зі справжнім існуючим іподромом по довжині, але виявився та третину менший по ширині:

Нажаль я не знайшов інформацію, яка може підтвердити мою гіпотезу, що це саме іподром. Відомий історик Юрій Берестень запропонував свою гіпотезу, яка скоріше за все близька до істини:

В 30-х роках ХХ століття згідно німецьких джерел в Іозефсталі функціонував гурток фізкультурників, який очолював місцевий вчитель. Діти займалися легкою атлетикою та ігровими видами спорту. Ймовірно, ми можемо зробити припущення, що перед нами рештки старого футбольного полю або спортивного майданчика села.

Також на знімку 11 липня 1941 року добре видно залишки фортеці міста Катеринослав-Кільченський. Знімок можна порівняти зі знімком 24 серпня 1941 року, коли ДніпроГЕС вже була підірвана і вода з водосховища пішла, оголивши затоплені бастіони:

Схема Йозефсталі 1941 року

Другий доданий у локацію Йозефсталі історичний шар це схема колонії 1941 року з вказанням назв вулиць і власників ділянок. Її зручно порівнювати з аерознімками 40-х років, де ще добре видно лінії вулиць і будинки зниклої колонії. Деталізація на схемі поки залишає бажати кращого – це фото сторінки з книги, яке пройшло через фейсбук і втратило якість. Сподіваюсь, згодом ми знайдемо цю сторінку і відскануємо або сфотографуємо її більш якісно:


Дякую за донат:

  • Іван Пономаренко

Підтримуючи проект ви допомагаєте з новими матеріалами на сайті, також це стимул для мене працювати далі. Банка МонобанкуPatreonBuy Me a CoffeePayPal – для зручності я створив кілька способів для підтримки. Також ви можете допомогти матеріалами, які підійдуть по формату для проекту.

Дякую, що користуєтесь, дякую, що підтримуєте. Але в першу чергу підтримайте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *