Дніпропетровськ та Дніпродзержинськ на супутниковому знімку 17 травня 1974 року

Новий шар у двох локаціях, який покращує хронологію історичних шарів 70-х років. Майже повністю покрите м. Дніпро, правий берег м. Кам’янське та населені пункти між ними:

1974

Знімок був придбаний за сприяння Володимира Лаврика – він зробив донат на який було придбано файл. Також дякую Руслану Лозинському за донат. Дякую Олександру Єрмошенко за технічну допомогу в додатковій обробці файлів.

Місцевість була знята під великим кутом. Це хоч і додає складності при прив’язці до координат, але під кутом, коли відчувається перспектива, місцевість сприймається зовсім по-іншому. Тому цього разу я зробив перегляд знімка у двох режимах – статичному без прив’язки і інтерактивному з прив’язкою. Причому у статичному варіанті я розвернув знімок на 105 градусів проти годинникової стрілки, щоб максимально підлаштуватись під положення супутника відносно місцевості у момент зйомки. Вийшло дуже ефектно, нижче у цьому релізі я також зроблю огляд і статичного режиму.

Порівняємо новий знімок 1974 року з вже прив’язаним знімком 1975 року, щоб побачити динаміку змін у цей період. По кліку на зображення у новому вікні відкриється карта у тому ж місці.

Дніпро

Повним ходом йде процес забудови території масиву Перемога. Відчутні зміни за рік:

1974

Поруч будується Тополя-1. Тут також видно зміни. Школа 99 була відкрита у 1974 році – на знімку добре видно, як її добудовують. Також з’явилися нові будинки по вул. Панікахи:

1974

Також у 1974 розпочалася підготовка території під забудову масиву Покровський (тоді Комунар). За рік тут теж з’явилося кілька будинків:

1974

На сонячному будується друга 16-поверхівка:

1974

Також насипається набережна в районі вул. Маршала Малиновського, почали робити насип для Усть-Самарського мосту:

1974

Кам’янське

Цей історичний шар спільний з локацією Дніпра також з’явився в панелі шарів локації Кам’янського.

На перший погляд в період з 1974 по 1975 рік у тодішньому Дніпродзержинську глобально нічого не змінилося, хіба що можуть бути локальні зміни, про які краще знають місцеві

1974

Статичний режим перегляду

Нагадаю, місцевість на знімку знята під великим кутом і якщо розвернути знімок орієнтуючись на положення супутника відносно місцевості, це дає можливість бачити місто з перспективою. Текстура місцевості сприймається зовсім по-іншому і знімок стає набагато інформативнішим. Тому я зробив перегляд знімка в статичному вигляді без прив’язки і розмістив його в окремому розділі статичних файлів (де, доречі, є вже сім файлів).

Посилання на перегляд: oldmaps.dp.ua/static/170574/

Тож, зробимо невеликий огляд знімка і в цьому режимі.

Масив Перемога. Завдяки перспективі і тіням від будинків зображення сприймається більш об’ємним, відчувається простір:

1974

Такий самий ефект відчувається, якщо дивитись на Червоний Камінь:

1974

Будівлі заводу Карла Лібкнехта:

1974

Проспект Гагаріна: студентське містечко ДІІТу, ДНУ, ботанічний сад:

1974

Ще раз посилання на знімок:

Статичний вид

Інтерактивний вид


Нагадаю про свій Patreon, де підписка дає додаткові привілеї. Наприклад, підписники на Патреоні вже два дні як користуються цим історичним шаром, також вони скачали оригінали файлів.

Ваші донати це нові матеріали на OldMaps, та стимул для мене розробляти проект (хоч і без цього я його роблю з великим ентузіазмом).

Дякую всім за участь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *