18.10.1976: Дніпропетровськ, Новомосковськ, Синельникове, Павлоград

Нові дуже якісні шари із супутниковими знімками були прив’язані на OldMaps в декількох локаціях. Основний шар – 18 жовтня 1976 року вийшов дуже великим – охопив чотири великих міста в двох локаціях. Приблизна зона охоплення новим шаром показана на карті:

В оригінальному вигляді це три великі смуги супутникових знімків надвисокої роздільної здатності, які були придбані завдяки донатам користувачів OldMaps в архіві Департаменту геологічної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior). Велика подяка за підтримку і сприяння в розвитку проекту всім, хто брав участь в придбанні матеріалу. Також подяка Сергію Мушенку, Олегу Коцарю та Олександру Єрмошенко за технічну допомогу в створенні шару.

Дніпропетровськ

Як і планував раніше, я максимально покриваю місто знімками 70-х, тому що в цей період був бурхливий розвиток і зростання міста. І основна мета проекту саме показати динаміку змін, які відбувалися у місті в той чи інший час. Наприклад, давайте зробимо кілька порівнянь 1976 року з тим же 1975-м і подивимося, як змінилися спальні райони за один рік.

По кліку на зображення нижче буде здійснено перехід на карту.

Масив Перемога. Щосили йде будівництво першої “свічки”, було побудовано декілька будинків на п’ятому масиві, добудована повністю “Китайська стіна”, кінотеатр “Салют”. На 6-му масиві з’явилося п’ять дитячих садків, школа і кілька житлових будинків:

Масив Комунар теж розрісся на кілька висоток, почали освоювати територію під новий масив Парус:

Погляньте на територію району Клочко-6 – в 1975 році серед поля стояли кілька будівель, а в 1976 вже повним ходом йде будівництво масиву:

Тополь теж активно будувався. Але я хотів би показати, як красиво прив’язався знімок: мало того, що практично без похибок, так ще і положення супутника при зйомці у 1976 році було таким самим, як і в 2019-му – площина вийшла з однаковою перспективою:

У 1976 році потихеньку почали будівництво Кайдацького мосту, який, нагадаю, відкрили у 1982 році. Досить великий насип був створений тільки для того, щоб зробити невеликий поворот:

Будується дублюючий Амурський міст для зворотьного руху поїздів:

Новомосковськ

Так як він знаходиться в безпосередній близькості до м. Дніпро, було вирішено не створювати для нього окрему локацію і показувати в одному шарі з основним містом. Нагадаю, це вже другий шар, де присутній Новомосковськ. Вперше він повністю з’явився в зимовому шарі 26.01.1965 року, але знімок 1976-го більш інформативний. Окрім Новомосковська в прив’язку потрапили багато навколишніх сіл по смузі від Маївки до Солоного лиману:

Синельникове

Потрапило вперше. У більшості на прохання користувачів, які частково профінансували придбання знімків. Також у прив’язку потрапило Іларіонове:

Павлоград

Окрема локація на OldMaps, до цього вона вже мала два історичних шари супутникових знімків 1968 і 1970 років середньої деталізації. Тепер Павлоград вперше отримав дуже деталізований знімок 1976 року:

Приклад деталізації на максимальному рівні зуму (17-й рівень) – Мавринский майдан:

У процесі розвитку проекту крім 1976 було ще кілька оновлень, які не потрапили в окремі релізи. Я коротко опишу що ще додалося на сайті за останній місяць.

Петропавлівка

Нова локація на сайті, територіально знаходиться трохи на схід від Павлограда. Це батьківщина співавтора проекту Сергія Чигвінцева, він зацікавлений розвивати цю локацію. Перший файл, який він передав на прив’язку це фрагмент супутникового знімка 23 лютого 1972 року. Знімок ліг на карту довгою смугою від Тернівки до Слов’янки з центром у Петропавлівці:

Нововоронцовка, Зеленодольськ

Населені пункти відносяться до локації Нікополя. Прив’язаний супутниковий знімок 15 травня 1972 року:

Красноармійськ та Димитров

Сучасні назви міст – Покровськ та Мирноград. Ця локація до цього мала два супутникових знімка 1969 і 1978 років середньої деталізації. Тепер вона має шар високої деталізації 23 лютого 1972 року, що правда з засніженою місцевістю:

Всі локації покриття мапами ви знайдете на сторінці навігації по локаціях.

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *