Дніпро: оновлення шару 9 червня 1944 року

Цей історичний шар з’явився ще до запуску OldMaps. На етапі розробки проекту я завантажив три шари, щоб продемонструвати інтерфейс і функціонал сайту художній раді програми “Культурна столиця” під час захисту проекту для отримання гранту для його запуску. Одним з трьох історичних шарів був шар 9 червня 1944 року, в процесі прив’язки якого з’явилася дуже цікава деталь…

Точне місцезнаходження Лазаревської церкви в Севастопольському парку – мені пощастило показати це безпосередньо тим, хто міг цим зацікавитись. Невдовзі на цьому місці розпочалися розкопки…

Фото: Ярослав Ярошенко
Фото: Ярослав Ярошенко
Фото: Ярослав Ярошенко

Історія закінчилася позитивно – було знайдено десяток склепів з похованнями, серед яких опізнано останки Першого Почесного громадянина міста Олександра Поля. На цьому місці згодом планується зробити меморіал відомим жителям Катеринослава. Фундамент церкви планується музеєфікувати.

До цього знімку я додав ще два на південь, покривши території в районі пр. Гагаріна і Мандриківки, а також сучасних селища Корея, 12-кварталу та Шинного заводу:

Цей історичний шар дає можливість вперше побачити зруйнований у 1943 році центральний корпус ДІІТу. Власне, краще порівнювати цей шар не з сучасним, а з шаром 1943 року, тому що ключові зміни в місті трапилися саме у 1943 році, коли радянські війська звільняли місто.

Приблизно так ця різниця виглядала в перспективі:

Надав Вадим Пономаренко
Надав Валентин Старостін

Більшість будівель в районі Історичного музею – зруйновані:

Більшість будівель в районі сучасної Соборної площі – зруйновано:

Палац Потьомкіна – зруйновано:

Мерефо-Херсонський міст – зруйновано:

Погляньте, як раніше виглядала Тунельна балка і як по ній протікала річка. Сьогодні ця річка заходить у колектор (в районі гаражного кооперативу), який далі проходить точно під вулицею Космічною, повторюючи її контури – і впадає у Дніпро. У 1944 чітко видно русло річки – тоді вона ще не була закрита в колектор. Цікаво, що точно в районі перехрестя сучасної вулиці Космічної та Кодакського узвозу був невеликий місток над руслом річки (на відео я там трохи призупинився). Трохи далі вона протікає вже у рукотворному каналі, який заходить за межу кадра:

Подивіться на це самі.

Також зверну увагу на ще один цікавий об’єкт, який трапляється на аерознімках і навіть на одній фотографії:

Буквально через дорогу від ДІІТа планувалося побудувати ще одне студентське містечко ДНУ. Процитую Валентина Старостіна з цього приводу:

Аудиторний корпус Держуніверситету, споруджений для нового університетського містечка. Недобудований. Зруйновано у 1943 р. і повністю розібрано. Із планованого комплексу повністю завершений і вцілілий лише гуртожиток № 2 ДНУ.

Ось його видно на поки що єдиній світлині, яка мені траплялася:

Другий знімок південніше може здаватися менш інформативним, але в порівнянні із сучасним ми можемо бачити, як виглядала територія, де сьогодні знаходиться масив “12-квартал”, завод Пресів, Шинний, сел. Корея. У 1944-му там були суцільні поля та німецькі захисні споруди:

Цей файл придбав для проекту Олексій Адамчик.

Наразі покриття міста аерознімками 1944 року поки невелике, а інформативність цих світлин дуже велика. Сподіваюся з часом ми з Сергієм Чигвінцевим зможемо збільшити покриття.

Перейти до перегляду шару


Підтримати проект!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *