Супутниковий знімок 30.07.1975: Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ

Завершена прив’язка нового історичного шару – супутникових знімків 30 липня 1975 року. Ці супутникові знімки в оригіналі є двома довгими смугами, які покривають великі території Дніпропетровської та Кіровоградської областей. Для нового шару на сайті з цих довгих смуг вирізані і прив’язані координатами фрагменти, що покривають території повністю всього м. Дніпро, Кам’янське та їх передмістя: від Аули до Василівки із заходу на схід і від Підгороднєго до Новомиколаївки з півночі на південь:

Ці смуги знімків ми з Сергієм Чигвінцевим придбали в архіві Департаменту геологічної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior) завдяки користувачам OldMaps, які зробили донати на покупку матеріалу. В черговий раз велика подяка Сергію, а також всім хто сприяє розвитку проекту. Ви робите неоціненний внесок у дуже важливу для міста справу. Також подяка Олександру Єрмошенко, Сергію Мушенку і Олегу Коцарю за технічну підтримку.

Дніпропетровськ

Для перегляду доступний максимальний – 18-й рівень зуму. Можна розглядати навіть дрібні деталі на знімках, наприклад такі як початок будівництва першої “Свічки” на Перемозі:

Сама ж Перемога до 1975 року вже досить сильно забудована: “Китайська стіна” вже побудована (без двох останніх під’їздів), багато дев’ятиповерхівок 4-5-6 масивів також збудовані, коса намита. Трьома роками раніше, у 1972 році, тут був ще суцільний пісок і кілька будинків. Ви можете порівняти ці два історичних шари, вибравши їх в панелі шарів:

Найбільші зміни у 70-х спостерігалися звичайно ж на територіях житлових масивів. У 1972 році територію під майбутній масив Тополя тільки готували, а в 1975-му там вже є з десяток будинків, а також легендарна 99 школа, яка була повністю зруйнована в результаті великого зсуву через 22 роки – в 1997-му

А на другому Тополі був побудований всього один будинок – №5:

Ось цей будинок №5 на відомій фотографії:

Район вул. Калинової у 1975 році був забудований досить великою кількістю будинків. П’ятиповерхівки і дев’ятиповерхівки тут по суті були одними з перших, які з’явилися у місті:

Одночасно будувався і Червоний Камінь – нові висотки поступово з’їдають приватний сектор:

Ще з цікавого на знімку – насип під готель “Парус” вже намили, але саме будівництво ще не почалося:

Ось так виглядала ця місцевість з боку:

Опори під дублюючий Амурський міст вже встановлені, сам міст буде побудований тільки у 1977 році:

Дніпродзержинськ

У 1975 році на лівому березі з’являються перші будинки 9-го мікрорайону. Будинок з адресою Наддніпрянський проспект 1г був найпершим будинком всього комплексу масивів (а можливо і першим 9-поверховим будинком у Кам’янському):

Зміни у порівнянні з 1972 роком відбулися на Блакитних озерах – у 1975 році кар’єр почав заповнюватися водою:

В районі Кам’янського і у місці швів між знімками можуть спостерігатися похибки. Проблема мені відома, найближчим часом вона буде вирішуватися.

Перейти до перегляду шару

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

1 коментар до “Супутниковий знімок 30.07.1975: Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ

  1. theoristos

    Крайне забавно, что 4-й дом на 1-ом Тополе полностью выстроен… тремя подъездами из пяти. Не знал, что его достраивали.
    У 99-й школы хорошо видна эпическая бытовка для макулатуры.

    Совершенно непонятно, зачем 5-й дом на 2 Тополе строили первым на таком отшибе. Кстати, второе построенное здание – г-качка внизу склона.

    Третьего нет вообще, но есть малое крыло котельной. Логично – зимой уже построенное и заселенное ведь отапливать надо.

    Странная распашка за Соколом. А большой то ли сад то ли питомник ближе к Днепру сейчас – совершенно голое поле.

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *