Супутниковий знімок 26.01.1965 р: Дніпропетровськ, Новомосковськ

Продовжую прив’язку розсекречених шпигунських супутникових знімків з архіву Департаменту геологічної розвідки США (U.S. Geological Survey Department of the Interior). Даний знімок відрізняється від раніше прив’язаних 1974 і 1968 років малим масштабом і, відповідно, дуже високою якістю. Знімок 26 січня 1965 року по суті є продовженням відомого файлу 4 жовтня 1965 на схід. Знімок покриває велику частину території передмістя, Підгородне та Новомосковськ, сам Дніпропетровськ охоплений знімком частково. Загальний вигляд охопленої знімком зони:

Знімок був придбаний Сергієм Чигвинцевим, частина його витрат покрили донати від користувачів сайту. Завдяки вашим вкладам в розвиток OldMaps у нас з’явилася можливість побачити і вивчити цей багато в чому унікальний матеріал.

26 січня 1965 року місцевість була повністю в снігу. Багато в чому це плюс: на білому снігу об’єкти дуже добре контрастують і це додає чіткості знімку. Але є і великий мінус – експозиція камери була налаштована на світлі області, тому всі території, які без снігу – просто провалилися у чорних областях. Якраз вся центральна частина Дніпропетровська була без снігу і її практично не видно. Але цей недолік компенсує знімок жовтня 1965 року:

Так само і з Новомосковськом – на деяких вулицях сніг розтанув і вони провалилися у чорний колір. Але тут ситуація набагато краща – все ж таки досить багато деталей залишилося видно

Також знімок має механічні пошкодження, які дають сильні деформації в районі цих пошкоджень. Через них у деяких місцях можуть спостерігатися похибки, в районі Придніпровська вони особливо помітні. На жаль, від цих похибок позбутися неможливо.

З цікавого на знімку в деталях видно Новобогородицьку фортецю:

Також в 1965 році ще залишалися фрагменти фортеці Катеринослав-1, на місці яких незабаром буде побудований дачний кооператив. Цікаво, власники цих дач знають, в якому місці стоять їх будинки?

Ось ця фортеця на старовинних картах Катеринослава-1. У цьому місці спочатку був заснований Катеринослав, але незабаром перенесений на правий берег Дніпра:

До речі, у 1943 році, коли рівень річки був мінімальним, цю фортецю чітко видно повністю.

Також із знищених фортець видно контури Кодацької фортеці, в 1965 році кар’єр вже розробляли:

Перейти до перегляду знімка

Велика подяка Сергію Мушенку за надані для обробки цього знімку технічні ресурси.

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

5 коментарів до “Супутниковий знімок 26.01.1965 р: Дніпропетровськ, Новомосковськ

  1. Пінгбек: У інтернеті з’явився супутниковий знімок 1965 року на якому зображено Дніпро та Новомосковськ

  2. Николай

    На первом снимке виден Усть-Самарский мост, а он сдан а эксплуатацию в начале 80х !??

      Цитувати

  3. Артем Костюк Автор публікації

    Николай:
    На первом снимке виден Усть-Самарский мост, а он сдан а эксплуатацию в начале 80х !??

    Экран разделен на две части где два снимка сравниваются друг с другом. Датировка снимка подписана в нижней правой части каждой из половинки экрана.

    Очень не хочется переполнять страницу карты информацией с инструкцией пользования, это ведь должно быть интуитивно понятно..

    В верхней правой части каждого из половинок экрана есть меню со слоями, где вы можете сравнить любой слой друг с другом.

    Также вы можете перейти в режим одной карты, нажав соответствующую пиктограмму в левой части экрана под кнопками зумирования

      Цитувати

  4. Игорь

    Дачники знают, что место историческое – были исследования и есть документы об остатках защитных рвов крепости.

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *