Новий шар: 9 cічня 1944 року

На даний момент у шарі два знімка середнього масштабу №7278/222 і 224. Вперше на аерофотографіях місто видно під щільним сніговим покривом, за рахунок чистого зимового повітря, відсутність листя на деревах і хорошої оптики, якість зображення практично ідеальне. Шар покриває дві зони на правому березі – від ж/д вокзалу до центру і гирло Самари з Монстирскім островом і Шевським:

9 січня 1944

На 222-му знімку дуже чітко видно дерев’яний Амурський міст, по ньому навіть їде паровоз з поїздом, погляньте:

9 січня 1944

Ця зона вже удосталь покрита різного часу знімками – можна порівняти один з одним багато наявних на сайті аерознімків, в тому числі і довоєнні. Все більше проявляється основна задумка проекту OldMaps – побачити динаміку зміни міста за всю історію його існування, а у воєнний час ця динаміка найбільш виражена…

9 січня 1944

Я неодноразово звертав увагу на недобудований Будинок Червоної армії, який знаходився на місці нинішнього Університету Альфреда Нобеля. Його почали будувати в середині 30-х, зрозуміло, війна завадила будівництву, а після війни його буквально розібрали по цеглинам. Нагадаю, ось так він повинен був виглядати за проектом:

Дуже добре видно те, про що я сказав вище – на знімку 9 січня 1944 року Будинок Червоної армії вже практично розібраний, в той час як на знімку 19 червня 1943 року, будівля ще 4-поверхова (пів року різниці):

9 січня 1944

Другий знімок шару менш інформативний, в більшості охоплена територія над річкою. Але є і цікаві деталі – зруйнований Мерефо-Херсонський міст і понтонна переправа на Острів (у порівнянні з 1941 роком):

9 січня 1944

Незрозуміла конструкція в районі сучасного з’їзду з Самарського мосту:

Додам, що це не останній знімок серії цього дня. Є ще один, знятий під великим кутом і там найкращий вигляд на місто, який я бачив на аерофотографіях цього періоду. На жаль його неможливо прив’язати до інших зображень, для таких файлів я вже почав розробляти новий розділ, де з ними можна буде ознайомитися.

Всю серію 9 січня 1944 року придбав і надав для проекту OldMaps Олексій Адамчик.

Перейти до перегляду шару

Підтримка проекту: DONATE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *