Дніпро, Кам’янське, Синельникове: супутниковий знімок 25 жовтня 1982 року

На даний момент це найкращий матеріал серед існуючих на OldMaps супутникових знімків за всіма параметрами: якість зображення, кут зйомки, положення сонця в момент зйомки. Новий історичний шар складається з двох файлів з охопленням трьох локацій: Дніпро, Кам’янське та Синельникове:

Цього разу коротко розкажу про характеристики шару 1982 року, можливо користувачам буде цікава кількість ресурсів, які потрібні для розробки одного подібного шару.

Два файли роздільною здатністю 65892х21808 та 84493х21697 px, 1200dpi – 1.7 та 2.12 Гб відповідно.

Після рендерінгу з максимальним рівнем зуму шар складається з 391101 тайлу, які займають на сервері 36.2 Гб (18.1 Гб тайли + 18.1 Гб резервна копія шару).

При прив’язці було встановлено 153 точки, в кожну були записані координати:

Дякую за додаткову обробку файлів Олександру Єрмошенко – завдяки застосуванню спеціального програмного забеспечення, зображення стали ще чіткішими.

Тож, оглянемо цікаві місця на новому шарі і порівняємо його із сучасним та попереднім за хронологією шаром – 1980 р.

По кліку на зображення – перехід на інтерактивну карту в тому ж місці.

Дніпро

Відразу оглянемо те, що будується у цей час. Кайдакський міст. Всі балки моста у 1982 році вже встановлені, ведуться роботи на дорожному полотні. Правобережний з’їзд на Набережну Заводську також побудовано, але продовження траси у бік Проспекту Свободи ще навіть не почали будувати. Більш того – приватний сектор на шляху нової траси ще навіть не починали зносити. Підозрюю, що міст було відкрито приблизно у такому ж вигляді, який він у 1982 році:

Також великі зміни на будівництві Донецького шосе: на тій частині, що ближче до мосту вже вкладають асфальт. Видно будівництво шляхопроводу вул. Передова, на період будівництва робили об’їзд будмайданчика:

На масиві Ломівський земснарядом вимивають пісок – будують канал:

Цікаво було в районі перехрестя вулиці Калинова та Янтарна. Калинова закінчувалася саме тут. Проїзд у бік Донецького шосе був через кільце по старій дорозі, яка проходила на місці сучасної 139-ї школи. Широка частина вул. Янтарної була з алеєю:

Будується готель Парус. Вже побудована серцевина, почали будувати зовнішній каркас будівлі:

Приблизно так це виглядало з землі:

Добудували Усть-Самарський міст:

Будується масив Сокіл:

У 1982 році на Перемозі побудовано першу Свічку, видно фундамент другої. Коли як у 1980-му, судячи по текстурі даху і наявності будмайданчика – свічка ще будується:

Це саме той випадок, коли супутникові і аерознімки є дуже важливим носієм інформації, які спростовують загальноприйняті факти. Всі джерела, разом з Вікіпедією, згадують, що перша Свічка була побудована у 1979 році.

Будуються масиви Комунар та Парус:

Кам’янське

Дніпродзержинськ на знімок 1982 року потрапив не повністю. Обрив файла в районі центральної частини міста:

Синельникове

Це третій історичний шар в локації, спільний з локаціїю Дніпра та Кам’янського. Охоплено все місто Синельникове і західні околиці:

Цей матеріал було придбано на донати користувачів OldMaps. Також завдяки вам мені вдалося придбати більш потужну оргтехніку – тепер у мене з’явилася можливість працювати з такими великими масивами інформації. Дуже вдячний за вашу участь у розвитку OldMaps, я дуже зацікавлений розвивати проект і надалі.

Окремо дякую за донат Олександру Таряніку.

Артем Костюк, автор проекту OldMaps.dp.ua

До речі, підписникам на моєму Патреоні я даю доступ до тестування нових історичних шарів відразу після прив’язки. Вони бачили цей шар 1982 року ще тиждень тому. Приєднуйтесь!

2 коментарі до “Дніпро, Кам’янське, Синельникове: супутниковий знімок 25 жовтня 1982 року

  1. Олексій Адамчик

    Так, Артеме, Ви праві (я колись намагався Вас надурити – був неправий, перепрошую!), добудували просп. Героїв, 1, схоже, аж на початку 1981-го. Ось з “Зорі” за 18 березня (за якість також перепрошую).

      Цитувати

  2. Артем Костюк Автор публікації

    Олексій Адамчик:
    Так, Артеме, Ви праві (я колись намагався Вас надурити – був неправий, перепрошую!), добудували просп. Героїв, 1, схоже, аж на початку 1981-го. Ось з “Зорі” за 18 березня (за якість також перепрошую).

    Дякую! я не ображаюсь, бо сам не знав 🙂
    Сподіваюсь ми ще багато цих загальноприйнятих фактів спростуємо. Вам, Олексій, дякую.

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *