Великий Луг на схемі видання 1917 року

Новий історичний шар в глобальній меморіальній локації “Великий Луг”. Дуже важливий і історично цінний документ, прив’язаний точками координат до сучасних карт та інших історичних шарів:

Зображення відсканував і зберіг Олександр Волок. Це ілюстрація з книги Кащенко Адрiана Феофановича “Великий Луг запорожський (1917)“. Власне, Олександр відсканував всю книгу – вона також доступна всім.

На даний момент у локації Великого Лугу мається вже вісім історичних шарів, на яких ми можемо побачити цю місцевість у 1853 році, 1917-му, на аерознімках 1943-го, на супутникових знімках 1972 та 2020 року. А також вже після руйнування греблі – у 2023 році.

Я давно планував прив’язати цю схему на OldMaps, але раніше це було технічно важко зробити, тому що для прив’язки до місцевості було дуже мало орієнтирів. Після зникнення Каховського моря на його місці з’явилися ті самі русла річок, які тут були до затоплення – орієнтири з’явилися у величезній кількості.

Доволі точно як для тих років позначено основне русло Дніпра:

(перегляд в інтерактивному форматі по кліку на зображення)

Хоча у деяких місцях воно співпадає не точно:

Але ми також можемо порівняти цю схему з аерознімком 1943 року. На схемі, до речі, позначені назви майже всіх річок та озер – дуже цінна інформація:

Також ця схема цінна тим, що на ній позначені приблизні місця розташування всіх Запорізьких Січей, які тут були розташовані:

Наприклад у цьому районі одразу три Січі

Ця схема “трьохверстовка” 1917 року дуже точно співпадає з одноверстовою картою Корпусу військових топографів 1853 року, яка можливо була основним першоджерелом при створенні схеми 1917 року


Дякую, що користуєтесь. У мене в планах приділяти багато уваги цій локації, тому що зараз знову з’являється наша історія і нам потрібно зафіксувати це візуально. Також нам потрібно зафіксувати все те, що накоїли на нашій землі ці кацапські дикуни – які до них були наші міста, які вони зараз і які вони будуть у майбутньому, коли ця нечисть піде звідси.

У мене є Patreon, де я публікую у тому числі “допрем’єрні покази” нових шарів і локацій. Також допомогти проекту ви можете і іншими способами.

Але в першу чергу допомагайте ЗСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *