Схема Дніпропетровська приблизно 1958 року

У основній локації проекту новий цікавий історичний шар. Це схема міста, намальована вручну не дуже зрозуміло для яких цілей – у документі навіть немає штампу з інформацією:

Паперовий оригінал надав для проекту користувач – він бажає допомагати непублічно. Цей документ довгі роки лежав серед інших нажитих речей у гаражі. На щастя про нього згадали, передали нам і тепер він несе величезну користь історикам, краєзнавцям і всім, хто цікавиться нашим містом.

Сканування у високій роздільній здатності зробив Олександр Волок. Дуже дякую всім за допомогу у розвитку проекту.

Зробимо огляд схеми і водночас спробуємо встановити більш-менш точний рік її створення. Для цього давайте подивимось на деталі, які можуть вказувати на певні часові рамки.

Дуже добре, що на схемі позначені трамвайні лінії, хоча далеко не всі. Але все одно саме трамвайні лінії дуже допомогли зорієнтуватись по датуванню. Наприклад подивіться – трамвайне кільце на Гагаріна і лінія, яка проходить саме по проспекту:

Цей відрізок зник з цієї ділянки проспекту у 1960 році – він був перенесений на паралельну вулицю Севастопольську. Тобто схема не пізніше 1960 року.

Також ми бачимо трамвайне кільце в районі вул. Боброва. Воно зникло звідти на початку 60-х перед будівництвом нового автовокзалу:

Цей факт також підтверджує, що документ не пізніше початку 60-х.

Спробуємо визначити нижню часову рамку. Пішохідний міст на Острів вже позначений, це означає, що нижня рамка не раніше 1955 року, коли приблизно цей міст був побудований:

Вже є центральна площа, трамвай перенесено за ЦУМ. Це сталося у 1957 році. Рамки між 1957 та 1960 роками:

Тому було вирішено взяти середній показник з цих часових рамок – 1958 рік.

Однак водночас ця схема доволі дивна. Наприклад проспект Гагаріна тут позначений і як Гагаріна і як вул. Лагерна. Ви самі розумієте, що у 1958 році пр. Гагаріна ще не міг так називатися (тоді він називався саме вул. Лагерна). Можливо схему створювали впродовж кількох років. Більше того, частина проспекту Гагаріна зображена паралельно вулиці Лагерна, що неможливо:

..а поруч і зовсім проходить вул. “ЛЕНИНА ПОПЕЛЯ”.

Насправді тут багато подібних неточностей, також є неточності по лініям вулиць або залізниці. Тому можуть траплятися неспівпадіння ліній, або невеликі викривлення карти. Це як раз через те, що точки прив’язки були встановлені на перехрестях вулиць, які не співпадають через неточності складення карти. Тому було вирішено зробити ще статичний перегляд цього файлу на окремій сторінці без прив’язки:


Підтримка проекту це стимул для автора розвивати його надалі. Також це можливість придбання нових матеріалів. Якщо у вас є можливість, буду вдячний за донати – є різні варіанти їх зробити: oldmaps.dp.ua/blog/donate.

Також нагадаю про Patreon. Там підписники першими бачать оновлення, отримують додаткові привілеї.

Дякую, шо користуєтесь!

4 коментарі до “Схема Дніпропетровська приблизно 1958 року

  1. Віктор

    Здається карта раніша. Орієнтуюсь на будинок міністерства чорної металургії. Відповідно до карти вул. Красная доходить до просп. Карла Маркса. Згідно Вікіпедії будівництво котлова фундаменту майбутнього будинку міністерства чорної металургії почалося в 1953 році і закінчилось в 1957. Відповідно вул. Красну було “обрізано котлованом” . А на карті вулиця ще не “обрізана”.

      Цитувати

  2. Артем Костюк Автор публікації

    Віктор:
    Здається карта раніша. Орієнтуюсь на будинок міністерства чорної металургії. Відповідно до карти вул. Красная доходить до просп. Карла Маркса. Згідно Вікіпедії будівництво котлова фундаменту майбутнього будинку міністерства чорної металургії почалося в 1953 році і закінчилось в 1957. Відповідно вул. Красну було “обрізано котлованом” . А на карті вулиця ще не “обрізана”.

    Дивіться на трамвайну лінію і наявність площі. Все це, що позначено у цьому місці на карті – створено у 1957

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *