Оновлення шару 28.08.1943 у локації Дніпра

Нагадаю, це ініціатива Сергія Чигвінцева, який за власні кошти замовляє нові аерознімки для історичного шару 28 серпня 1943 року. Наразі шар складається вже з 14 знімків великого масштабу, два нових, які придбав Сергій, покрили територію сучасних масивів Тополя, Перемога, Придніпровський, селища Авіаторське, Старі Кодаки (виділено жовтим):

Не дивлячись на великий масштаб, ця серія доволі непоганої якості, можна роздивитися деталі. Наприклад добре видно всі чотири бастіони зруйнованої сьогодні Кодакської фортеці. Тоді кар’єр ще не розпочали розробляти:

Рівень Дніпра у серпні 1943 року був вище, ніж у серпні 1941-го, коли підірвали ДніпроГЕС, але ще не той, як сьогодні і як до підриву греблі. Територія, де знаходиться масив Перемога у серпні 1943 року не затоплена і за два роки, поки на цьому місці суша, жителі почали її освоювати. Порівняйте цю місцевість у серпні 1943-го зі знімком липня 1941, коли рівень Дніпра був максимальним і коли тут була велика затока:

На місці сучасного масиву Тополя – суцільні поля. Залізнична гілка, портал тунелю та величезний протитанковий рів:

Через два місяці розпочнеться Дніпропетровська операція і місто буде звільнено.

В районі сел. Авіаторське на місці сучасного аеропорту, був німецький аеродром. Це вже другий історичний шар, де видно деталі місцевості та обстановка тут. Порівняємо новий знімок 28 серпня зі знімком 12 травня 1943 року – добре видно, що літаків тут стало набагато меньше за три з половиною місяці:

Перейти до перегляду шару


Маленьке оголошення. Нажаль настав час, коли мені все більше потрібна підтримка моїх проектів. Тому я створив платформу для донатів Patreon. Також є інші варіанти, як зробити донат, все описано на окремій сторінці:

DONATE

Подяка Сергію Солянику та Олександру Готвянському за донат на розвиток проекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *