6 квітня 1941 року: оновлення шару

Продовжую покривати місто серією аерофотознімків 6 квітня 1941 року – рухаюся на захід від центрального знімка. Сергій Чигвінцев вже отримав всі п’ять файлів цієї серії.

Нагадаю, що ця серія знімалася за кілька місяців до початку війни в місті, більш того – за два з половиною місяці до початку вторгнення в СРСР. Яка мета зйомки літаками Люфтваффе території Дніпропетровська – невідомо, але це могла бути або розвідувальна або картографічна зйомка. Втім, це не так важливо. Набагато важливіше те, що тепер у нас є можливість цю зйомку вивчити, побачити довоєнне місто.

Серія покриє практично весь лівий берег міста (приблизну зону я показав в попередньому пості). При стикуванні знімків будуть спостерігатися нахлести один на одного приблизно на чверть. Я обрізаю зайву частину знімка точно по лініях вулиць, щоб максимально приховати шов і у разі неідеального стикування знімків мінімізувати втрати інформації.

Загальний вигляд прив’язаної на даний момент частини серії на плані міста:

6 квітня 1941 року

Аерофотознімок 6 квітня 1941 року №2163/053, масштаб 1: 20000, покриває повністю весь район Амур, територію, де сьогодні знаходиться житловий масив Фрунзенський, масиви Лівобережний 1-2 і частково Ломівку.

Глобальних змін ця територія не зазнала, якщо звичайно не говорити про Фрунзенський. Ту місцевість зовсім не впізнати:

6 квітня 1941 року

Якщо дивитися більш детально, можна побачити, що в Ломівці з’явилося багато нових вулиць:

6 квітня 1941 року

Місцевість в цій зоні тоді була набагато більш заболоченою. На місці промзони в районі початку вул. Петрозавозскої у ​​1941 році були озера:

6 квітня 1941 року

Пишіть у коментарях, якщо побачите щось цікаве на цих знімках.

Перегляд аерофотознімків

Підтримка проекту: DONATE

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *