6 квітня 1941 року: додано знімок № 2163/050

Це перший за хронологією аерофотознімок довоєнної серії 6 квітня 1941 року. Охоплює гирло річки Самара із Ксенієвкою, частиною Ігрені, житловий масив Північний і частково селище Шевченко:

6 квітня 1941 року

Ви можете побачити, що між цим знімком №50 та найближчим №52 є розрив. Насправді існує знімок №51, який покриває саме ту зону розриву. Не було сенсу у придбанні цього файлу, тому що були б дуже великі нахлести і місцевість, яка була зображена на знімку, у той час була пустирем, а це не несе ніякої інформаційної цінності.

Із цікавого на аерофотознімку можна побачити велику будівлю, яка знаходилась на житловому масиві Північний. Можливо це був Палац культури, причому, судячи з усього, він недобудований:

6 квітня 1941 року

У гирлі Самари видно плавні – рівень Дніпра вже тоді був низьким, хоча запорізька гребля ще не була підірвана:

6 квітня 1941 року

Рибальський кар’єр тільки-но почали розробляти:

6 квітня 1941 року

Самарський залізничний міст. Автомобільного тоді не існувало, але вже був під нього заділ:

6 квітня 1941 року

Мені тільки не зрозуміло, як автомобілі опинялись на іншому березі, адже міст був тільки залізничним…

UPD: дійсно, як я міг не побачити, що там була поромна переправа.

Перейти до перегляду аерофотознімка

Підтримка проекту: DONATE

6 коментарів до “6 квітня 1941 року: додано знімок № 2163/050

  1. Анна

    Велика будівля на житловому масиві Північний зацікавила мене давно . Але на знімку 21.08.1941 її не так чітко видно .Куди вона могла зникнути ? Була зруйнована під час війни ? Але ж двоповерхові будиночки з дерев’яними перекриттями вціліли … Доречі , за свідченнями старожилів , побудовані вони у 1938 році , але до війни так не були повністю заселені . під час війни слугували тогочасними “банерами”. На декількох залишились написи типу ” Все для фронту , все для перемоги ” .

      Цитувати

  2. Олексій Адамчик

    Ось ця місцевість після звільнення. Не знаю – справді 1945 (як було зазначено у підписі до фотографії), чи раніше це знято, але це вже наша аерофотозйомка. Двоповерхові також не особливо вціліли. Але схоже, що справді чомусь не відновлювали саме цю – велику – будівлю.

      Цитувати

  3. Анна

    Олексій Адамчик , дякую за фото ! На ньому якраз видно , що велика будівля дуже постраждала : окрім даху , немає однієї стіни і . здається? одного крила . Щодо житлових будинків , то , як я писала вище , вони і на початок війни не були добудовані і заселені . Ну і , напевно , їх відновили через брак житла взагалі. А величезний Палац культури(чи що то було ?) вирішили знести .

      Цитувати

  4. Олексій Адамчик

    Ось які фотографії трапилися. Для наочності додам ракурс знімання однієї з них.

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *