28 серпня 1943 року: Дніпропетровськ і передмістя

До вашої уваги новий дуже інформативний історичний шар, що складається з семи аерофотознімків великого масштабу і досить високої якості.

Цей шар спочатку планувався на стадії проектування OldMaps. Тоді в архіві було придбано всього три знімки, але наш постійний меценат Олексій Адамчик придбав для своєї колекції ще чотири знімки, в підсумку шаром покрите практично все місто і частина передмість:

Охоплення шару із заходу на схід – від Обухівки до Ігрені і з півночі на південь – від Підгороднього до масиву Перемога.

Шари 43-го і після років років цікаві тим, що на аерофотографіях можна побачити велику кількість військових споруд, укріплень і оборонних ліній, побудованих німцями. Наприклад, погляньте на величезний протитанковий рів в районі сучасної вул. Криворізької:

Такі ж рови були навіть на території сучасного масиву Перемога. Цікаво те, що до будівництва греблі і в той період, поки рівень Дніпра був низьким, тут була суша, хоча надалі масив побудували на місці затоки. Порівняйте цю місцевість в 1943 і 1965 роках:

Основні руйнування місто отримало у 1943 році під час Дніпропетровської наступальної операції. Зйомка міста проводилась буквально за два місяці до її початку. В цей час місто в більшості ще ціле. ДІІТ був зруйнований саме під час наступу радянських військ, 28 серпня 1943 року він ще цілий:

Гребля в Запоріжжі до цього моменту вже була відновлена німцями, але рівень води все одно не досягав довоєнного. В результаті повністю проявилися такі рідкісні види як фортеця Катеринослав-1:

Кар’єр на Червоному Камені тільки в 1943 році почав заповнюватися водою. Порівняйте з 1941-м, коли води там ще не було:

Це вже другий знімок на сайті, де чітко видно Лазаревську церкву у Севастопольському парку, фундамент якої був розкритий археологами у 2020 році:

Недобудований авіазавод, який мав бути на місці сучасного ПМЗ:

Перейти до перегляду шару

За бажанням ви можете підтримати проект OldMaps: DONATE

7 коментарів до “28 серпня 1943 року: Дніпропетровськ і передмістя

  1. Сергій

    Вітаю. Що це за будівля в районі ботанічного саду ? Може хтось знає ? Дякую.

      Цитувати

  2. Андрей

    Андрій:
    Доброго дня.

    На зйомці видно залишки фундаменту споруди про яку ще не зустрів інформації.
    Може хто підкаже …. в переліку фортець 18-го століття поки не зустрічав ….
    https://oldmaps.dp.ua/?leftmap=280843&rightmap=google&double=1#16/48.5509/35.1802

    и почему-то на карте 1865года нет этой крепости!

      Цитувати

  3. Андрей

    Может быть это “Пещаная Самара”, о ней я информацию не имею…..

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *