12 травня 1943 року. Аеродром в Кодаках

На даний момент аерознімок №3420/20 – найбільш деталізований знімок на OldMaps. Разом з тим, територія, яку він покриває, всього лише 4 км² – це все селище Авіаторське та частина території сучасного аеропорту. Масштаб знімка 1:8000:

Аеродром

Це повинна бути серія з двох аерознімків, другий покриє зону з аеродромом у м. Підгородне. На даний момент другий знімок очікується з архіву, будемо сподіватися, що він буде в такому ж вигляді, як і цей.

У травні 1943 року німці вже готувалися до наступу радянських військ. На знімку видно величезну кількість окопів, протитанкових ровів і вогневих позицій, величезна кількість військової техніки і літаків. Якщо порівняти цей знімок з 17 липня 1941 року, ми побачимо, що німці дуже непогано влаштувалися на цьому місці, добудувавши аеродром і по суті заснувавши тут ціле селище:

Аеродром

А якщо порівняти цю місцевість із сучасними зображеннями ми практично нічого спільного не побачимо. Тому прив’язка аерофотознімка 12 травня 1943 року викликала великі складності. Дуже уважно вдивляючись я знайшов лише три спільні деталі з сучасним супутниковим знімком. Наприклад сьогодні ще видно сліди старої німецької злітно-посадкової смуги:

Аеродром

Чи не єдиний барак старого німецького селища зберігся до наших днів:

Аеродром

Ось ця будова на сучасній фотографії (надіслав Олексій Адамчик):

Аеродром

З цікавих деталей, окрім великої кількості літаків, вдивіться: ледь видно імпровізоване футбольне поле, яке військові собі розкреслили. І, можливо так співпало – на цьому ж місці сьогодні також футбольне поле, тільки меншого розміру і орієнтації:

Аеродром

Перейти до перегляду знімка

DONATE

5 коментарів до “12 травня 1943 року. Аеродром в Кодаках

  1. Олексій Адамчик

    11 травня 1943 року був наліт нашої авіації на Дніпропетровськ. Можливо він охопив і аеродром. Можливо з ним пов’язене проведення аерофотозйомки 12 травня.

      Цитувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *